În Europa are loc o „revoluție anti-creștină” consideră istoricul francez Roberto de Mattei
10:21, joi, 11 iulie, 2013 | Cuvinte-cheie: credinta, crestini, crestinism, creștinofobie, discriminare, ortodox, persecutii, religie, societate
Gânditorul şi istoricul francez Roberto de Mattei, a publicat în Correspondance Européenne (n° 269) un articol „Creștinofobia: revoluția anti-creștină care zguduie lumea”, unde face o analiză amplă privitor la această problemă.
Mattei susţine că în diferite părți ale lumii continuă să crească numărul de cazuri de încălcare a drepturilor creștinilor. În Orientul Mijlociu, Africa și Asia ei sunt atacaţi sistematic.
La 27 mai la Geneva, observatorul permanent al Vaticanului la ONU, Arhiepiscopul Silvano Tomasi, într-un discurs în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului, a adus dovezi incontestabile că în fiecare an, mai mult de 100 000 de creștini devin victime ale violenței.
Cercetătoarea austriacă Gudrun Kugler în raportul privind discriminările împotriva creștinilor, a prezentat, la 23 mai la Tirana, la conferința OSCE, exemple de restricții privind libertatea religioasă a creștinilor, numărul cărora a crescut semnificativ în Europa.
Într-un articol publicat la 2 iunie, în „Corriere della Sera”, jurnalistul Ernesto Galli della Loggia caracterizează situația actuală în societatea europeană ca o „revoluție anti-religioasă”, „o revoluție în mentalitatea colectivă și moralitate, marchând o ruptură cu trecutul.” Potrivit lui Della Loggia, această „revoluție” lovește anume în factorul religios.
Articolul lui Roberto de Mattei abundează cu exemple de cazuri de discriminare care demonstrează atât creşterea dispoziţiei anti-creștine în societate, cât şi acțiunile anti-creștine ale autorităților din diferite țări ale lumii.
Referindu-se la aniversarea a 1700 de ani de ani de la Edictul din Milan, autorul menţionează faptul că creștinii nu impun numănui credința lor. Ei doresc să-şi protejeze dreptul de a-şi practica religia lor în mod liber, folosind în acest scop normele legale acceptate în societate.