În România a fost promulgată Legea care prevede limitarea risipei alimentare
12:59, miercuri, 20 martie, 2024 | Cuvinte-cheie: risipa alimentara, Romania
Președintele României Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care prevede limitarea risipei alimentare prin reducerea prețurilor la alimentele ce urmează a ieși din termenul de valabilitate și simplificarea procedurii prin care ONG-urile pot să primească donații în alimente.
Proiectul legislativ a fost adoptat de Parlamentul României în data de 20 februarie.
Legea vizează, de asemenea, distribuirea alimentelor către persoanele cu posibilități materiale reduse și conectarea producătorilor locali cu distribuitorii și comercianții din România.
Totodată, inițiativa prevede ca Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, să întocmească o strategie națională pentru reducerea risipei alimentare, care va trebui actualizată la cel mult cinci ani.
Care sunt măsurile concrete prevăzute în lege
- ONG-urile vor putea să primească mai ușor alimente fără grad mare de perisabilitate, într-un cadru birocratic simplificat;
- Ministerul Agriculturii va pune în funcțiune o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară;
- Comercianții vor fi oblicați să aplice cel puțin două dintre măsurile enumerate în lege înainte de aruncarea alimentelor la gunoi;
- Ministerul Agriculturii va pune la dispoziție date relevante privind pierderile și risipa de alimente a operatorilor economici;
- Ministerul Agriculturii va coordona elaborarea de materiale informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii şi reducerii risipei alimentare.
Care sunt variantele operatorilor economici
- reducerea preţului la alimente înainte de data expirării;
- donarea alimentelor;
- transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
- folosirea alimentelor la compost.
În România, anual, sunt risipite aproximativ 2,55 milioane de tone de alimente.
Foto credit: freepik.com
Sursa: https://basilica.ro/