În ziua prăznuirii Sfintei Fericitei Agafia, PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la Mănăstirea Cușelăuca
16:49, duminică, 24 septembrie, 2023 | Cuvinte-cheie: Agafia de la Cuşelăuca, episcop siluan salari
„Domnul a dat sfinţilor Săi harul Lui şi ei L-au iubit şi s-au lipit de El până la capăt, fiindcă dulceaţa iubirii lui Dumnezeu nu te mai lasă să iubeşti lumea şi frumuseţea ei” (Sf. Siluan Athonitul)
Duminică, 24 septembrie 2023, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Siluan Athonitul și a Sfintei Cuvioase Agafia, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Cușelăuca, raionul Șoldănești.
În dimineața zilei, Preasfințitul Siluan, a fost întâmpinat de stareța Mănăstirii, Preacuvioasa Egumena Vera (Spinei), împreună cu soborul preoțesc.
Sfinţenia se manifestă în lumea aceasta, în creaţia lui Dumnezeu, dar nu este din lumea aceasta; sfinţenia este însuşi Dumnezeu prezent în lume, dar nu din lume. Întreaga Sfântă Scriptură este o chemare multiplă şi intensă la sfinţenie, de la cartea Leviticului în care Dumnezeu cheamă: „sfinţiţi-vă şi veţi fi sfinţi, că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfânt sunt” (Levitic 11, 44; cf. 1 Petru 1, 15) şi până la cartea Apocalipsei, care zice: „Cine este sfânt, să se sfinţească încă” (22, 11). Iată de ce şi chemarea primă şi ultimă, permanentă şi esenţială a Bisericii este chemarea la sfinţenie, la comuniunea de iubire şi viaţă a oamenilor cu Hristos şi întreolaltă: „Pentru că şi Cel ce sfinţeşte şi cei ce se sfinţesc, dintr-Unul sunt toţi; de aceea nu se ruşinează să-i numească pe ei fraţi, zicând: „spune-voi fraţilor mei numele Tău. În mijlocul Bisericii Tale Te voi lăuda”” (Evrei 2, 11-12).
Această dragoste față de Dumnezeu au avut-o toți Sfinții, toți acei pentru care Dumnezeu a devenit însăși viața lor. Despre acest adevăr ne vorbește și viața Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca, în această zi împlinindu-se 7 ani de la proslăvirea ei. Sfânta Cuvioasa Agafia este rugătoare și mijlocitoare către Dumnezeu pentru țara și poporul nostru, alături de ceilalți Sfinți care s-au nevoit pe aceste meleaguri binecuvântate.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Tedeum, în continuarea căruia Preasfințitul Siluan a adresat celor prezenţi un cuvânt de zidire, în care a vorbit despre viaţa Sfintei Fericitei Agafiaj, viaţa Sfântului Siluan Athonitul şi rolul sfinţilor în viaţa creştinilor. De asemenea, Ierarhul i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage acestor doi mari Sfinți, să le ceară ajutorul, mijlocirea și puterea de a-și urma calea spre Împărăția Cerurilor.
După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Tedeum și sfințirea unei Troițe, dar și a unei statui al Sfântului Serafim de Sarov. După care Episcopul vicar a transmis celor prezenți mesajul Înaltpreasfințitului Vladimir, adresând felicitări Stareței Mănăstirii, Egumenei Vera (Spinei), obștei monahale și credincioșii prezenți, cu prilejul sărbătorii.
La final, cu un mesaj de felicitare pentru PS Siluan, Episcopul Orheiului, cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc, a venit Egumenea Vera, stareța Mănăstirii Cușelăuca.
Sursa: https://manastireacurchi.md/