Inchizitorii printre noi
19:01, vineri, 18 iulie, 2014 | Cuvinte-cheie: chestionar, crestini, drepturile omului, homosexualitate, libertate
Imaginati-va ca intr-o zi firma la care lucrati va da un chestionar cu intrebari personale de genul: (1) sunteti membru al comunitatii homosexuale? (2) sunteti un aliat al comunitatii homosexuale, chiar daca nu va identificati ca fiind homosexual? Vi se par ireale ori imposibile astfel de intrebari? Daca raspundeti negativ, va inselati. Ele incep sa devina obisnuite in marile companii multinationale. Un exemplu recent este gigantul bancar Chase Bank din New York care, recent, a remis tuturor celor peste 260.000 de angajati un astfel de chestionar, cu indicatia ca acesta sa fie inapoiat bancii semnat. Ce sens au aceste chestionare si la ce folosesc ele? Printre altele, ele dovedesc ca printre noi exista inchizitori. Adica oameni si institutii care ne pot constrange sa actionam ori sa gandim impotriva valorilor si a constiintei noastre. Oameni si institutii care, de fapt, cauta sa ne suprime libertatea!
In ultimele saptamini, astfel de stiri au fost chiar numeroase. Incepem cu ultimul incident care ne-a parvenit la inceputul saptaminii: primaria orasului Salem din Massachusetts a reziliat un contract cu Gordon College, un colegiu crestin din oras, pentru ca interzice studentilor si profesorilor “comportamentul homosexual”. Prohibitia aceasta face parte din manifestul moral al colegiului si e fundamentata pe invataturile Scripturii.
Un alt exemplu vine din Irlanda, unde luna trecuta doi homosexuali au lansat o actiune in instanta impotriva unei cofetarii crestine care a refuzat sa le faca un tort cu un slogan homosexual. De fapt, proprietarii nu au refuzat sa faca prajitura, ci sa scrie pe ea un mesaj pro-homosexual prilejuit de „Ziua Internationala Impotriva Homofobiei”.
Tot recent, in Suedia, o asistenta medicala (foto) a fost concediata pentru ca a refuzat sa participe la prestarea de servicii de avort, asistenta fiind o catolica de nationalitate poloneza, pro-viata.
Human Rights Campaign
Aici trebuie amintita si agresiunea institutului anticrestin si antilibertate religioasa Human Rights Campaign din New York. Acest institut se amesteca si in treburile interne ale multor tari, printre ele si Romania. El cauta sa intimideze guvernele si parlamentele tarilor care incearca sa adopte legislatii pro-familie. In 2009, Human Rights Campaign a remis o nota autoritatilor romane cerindu-le sa nu adopte in Codul Civil articole care definesc casatoria naturala si interzic casatoriile unisex. „Inchizitorii” HRC au inceput sa atace si avocatii americani crestini care reprezinta in tribunale biserici, organizatii si institutii opuse platformelor politice homosexuale. Anual, ei publica un index al firmelor avocatesti “pro-homosexuale” si totodata denigreaza firmele si avocatii care nu simpatizeaza cu agenda LGBT.
In iunie, Reuters a publicat un articol detaliat despre aceste actiuni inchizitoriale ale Human Rights Campaign.
In aceasi categorie de institutii anti-crestine si anti-libertate religioasa este si Southern Poverty Law Center din Birmingham, Alabama care in anii trecuti a cautat sa isi extinda ideile si in Romania.
Pe linga aceste exemple, va reamintim citeva din multe altele despre care am scris de mai multi ani: preoti amendati pentru ca propovaduiesc impotriva homosexualitatii; pastori arestati pentru ca fac acelasi lucru; functionari de stat concediati pentru ca refuza sa oficieze „casatorii” homosexuale; muncitori concediati pentru ca poarta crucea la locul de munca; taximetristi carora li se suspenda licenta pentru ca refuza sa scoata crucifixul din masina; oameni in varsta dati in judecata pentru ca refuza sa inchirieze camere cuplurilor necasatorite, fie ele de acelasi sex, fie de sex opus.
Din nefericire, mentalitatea inchizitoriala incepe sa domine gandirea occidentala, mai ales cea academica. Orice actiune impotriva libertatii religioase ori de constiinta este justificata in termenii cei mai duri. Gandirea inchizitoriala se extinde si corupe cultura, civilizatia si politica. Este ignorat faptul istoric ca fundamentul drepturilor omului a fost cladit pe libertatea religioasa si libertatea de constiinta. In Europa, grupuri religioase diferite au fost in conflict armat vreme de multi ani, dar rezultatul acestei istorii tragice a fost aparitia tolerantei religioase si a libertatii de constiinta. Acestea, la rindul lor, au generat pluralismul politic al Europei, o notiune care s-a raspindit mai tarziu in toata lumea. Acest temei al statului de drept este sub asediu astazi, fiind asaltat continuu de ideologia seculara care domina gandirea occidentala si din America de Nord.
Uitam ca Thomas Jefferson si fondatorii Republicii Americane au cladit democratia americana tocmai pe libertatea religioasa si de constiinta. Libertatea de constiinta, afirma Jefferson, este sacra! Nu trebuie deci sa surprinda ca prima libertate inscrisa in faimosul „Bill of Rights” american este libertatea religioasa…
Dar astazi este la moda in lumea vestica sa fii inchizitor. Un imens gulag al intolerantei se extinde peste America de Nord si Europa Occidentala. Din nefericire, el e sustinut si justificat de tribunale, academicieni, si de parlamentele si legiuitorii care vor sa fie in pas cu asa numita lume “progresista”. Scriam in vara anului trecut despre o decizie cu totul bizara a Tribunalului Suprem din New Mexico; acesta justifica intoleranta fata de crestini pe motiv ca aceasta ar fi “pretul” pe care crestinii trebuie sa-l plateasca pentru a fi acceptati ca cetateni intr-un stat democratic.
Abraham Kuyper si libertatea de constiinta
Olandezul Abraham Kuyper a fost un ganditor si politician crestin al Olandei veacului XIX. In 1879, el a publicat Ons Program, “Programul nostru” in romaneste, o carte tradusa recent in America cu titlul Guidance for Christian Engement in Government (“Ghid pentru implicarea crestinilor in viata publica”). Printre altele, cartea continue argumente puternice pentru libertatea religioasa si de constiinta, ambele libertati fiind esentiale oricarei societati civilizate si prospere.
Libertatea de constiinta, afirma Kuyper, este radacina si ancora tuturor celorlalte libertati necesare oricarei democratii: libertatea de exprimare, de credinta si religioasa. Pentru Kuyper, libertatea de constiinta este “cea mai intima expresie a vietii fiintei umane” si “prezenta lui Dumnezeu in sufletul omului”. Constiinta este limita peste care nu poate trece nici o autoritate seculara, inclusiv statul; este mecanismul imprimat in om de Dumnezeu pentru ca el sa cunoasca diferenta dintre bine si rau – si sa aleaga binele. Puterea ei vine de la Dumnezeu. Din aceste motive, autoritatii seculare ii este interzis sa submineze libertatea de constiinta.
Libertatea de constiinta, adauga Kyuper, nu e un dar conferit de stat, ci unul primit de la Dumnezeu, asa dupa cum “parintii au putere asupra copiilor lor nu ca un dar din partea statului, ci prin mila lui Dumnezeu”. Recomandam un articol recent despre viata si gandirea lui Kuyper.
In concluzie, putem evident afirma ca libertatea de contiinta face parte din tezaurul valoric al Europei si al crestinismului si ca trebuie protejata. Noi o numim o autentica valoare europeana.
Un exemplu pozitiv: Hobby Lobby
Mentionam, in incheiere, un exemplu pozitiv al unei familii crestine din Oklahoma: proprietarii lantului de magazine Hobby Lobby. Acestia au refuzat, din motive de constiinta si religie, sa se conformeze cerintelor unei legi a „reformei sanatatii” (Obamacare) adoptata de Administratia Obama, care impune firmelor sa asigure servicii de avort pentru angajatii lor. Pe 30 iunie, dupa ani de litigii, Tribunalul Suprem al SUA le-a dat dreptate, afirmind ca statul nu poate obliga o firma cu proprietari crestini sa se conformeze unor legi care le incalca constiinta. Chiar si New York Times a fost impresionat de atitudinea acestor crestini, fii de pastori, publicind un articolul despre batalia lor epica pentru libertatea religioasa si de constiinta.
Tot asupra subiectului de astazi va recomandam si un comentariu-eseu al lui Kim Holmes, cercetator la Heritage Foundation, intitulat Intolerance and Illiberalism (“Intoleranta si iliberalism”) publicat pe 18 iunie.
Recomandam deasemenea un dosar de 19 pagini publicat pe 9 iulie de Newsweek despre organizatia terorista islamista Boko Haram din Nigeria. Boko Haram este cea mai vicioasa organizatie anticrestina activa. Doar anul acesta a ucis peste 2.000 de crestini in Nigeria.
sursa culturavietii.ro