Inițiatorii proiectului ”Crucea mântuirii neamului românesc” consideră că monumentul își poate păstra denumirea inițială - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Inițiatorii proiectului ”Crucea mântuirii neamului românesc” consideră că monumentul își poate păstra denumirea inițială

18:59, joi, 6 iunie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Inițiatorii proiectului ”Crucea mântuirii neamului românesc” consideră că monumentul își poate păstra denumirea inițială. Despre aceasta a declarat unul dintre autorii proiectului, directorul postului de radio Vocea Basarabiei, Veaceslav Țâbuleac.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă la Agenția ”INFOTAG”, el a reamintit că monumentul ”Crucea mântuirii neamului românesc” a fost edificat la inițiativa postului de radio Vocea Basarabiei, care a organizat radio-maratoane pentru colectarea surselor financiare necesare pentru edificarea monumentului pe dealul Zghihara în apropiere de orașul Nisporeni. El a specificat că o parte din surse au fost alocate de către familia Dohotaru din România, de mai mulți politicieni moldoveni și sute de creștini ortodocși,  care au dorit să contribuie la construcția ”Monumentului unității și demnității naționale”. ”Crucea mântuirii neamului românesc” a fost sfințită pe 28 august 2011 de către slujitorii Mitropoliei Basarabiei.

”Din păcate, după aceasta au început problemele, pentru că inițiatorii proiectului nu aveau bani pentru întreținerea monumentului, paza și iluminarea lui. Adresările noastre la Mitropolia Basarabiei au fost fără rezultat. Atunci, ne-am adresat la Mitropolia Moldovei, care a acceptat să preia monumentul sub protecția sa și să finanțeze întreținerea lui”, a spus Țâbuleac.

Episcopul de Ungheni şi Nisporeni PS Petru a declarat, în cadrul conferinței de presă, că ”protecția crucii era absolut necesară”.

”Noi vedeam cum monumentul, care trebuia să fie loc de pelerinaj, se transforma treptat în loc de distracții.  Acolo oamenii veneau pentru a coace frigărui și pentru a face beții. În scurt timp, în jurul monumentului s-a format un morman de gunoi și sticle. Din acest considerent, am acceptat să luăm monumentul sub ocrotirea noastră pentru a avea grijă de el ca de un loc sfânt pentru toți creștinii”, a spus preotul. El a demonstrat fotografii de la fața locului cum arăta monumentul înainte și cum arată acum.

Potrivit lui, oamenii nu erau atrași să se ridice pe deal, iar ”Crucea mântuirii neamului românesc” așa și nu a devenit loc de pelerinaj.

”Când i-am întrebat pe creștini de ce nu merg să se închine la Cruce, ei au răspuns că aceasta aparține doar românilor, ei și trebuie să se închine. Atunci a și fost luată decizia de a schimba denumirea monumentului în ”Crucea mântuirii neamului”. Cu atât mai mult că donațiile au fost făcute de reprezentanții diferitor naționalități, iar ctitorii principali – familia Dohotaru, nu s-au opus acestei inițiative”, a spus Episcopul Petru.

Veaceslav Țâbuleac a remarcat că după aceasta ”s-a iscat un scandal politic, pentru că toți au văzut în această redenumire o încercare de a evita cuvântul ”românesc””.

”În cadrul conferinței de astăzi urma să participe și Maria Dohotaru. Însă, ea nu a putut să vină din România. În ajun, ea a fost telefonată și amenințată de persoane necunoscute. Noi suntem amenințați prin intermediul presei. Chestiunea este politizată până la maxim. Când în realitate, Mitropolia Moldovei tinde să unească oamenii în jurul acestui monument și nu invers”, a subliniat Țâbuleac.

Potrivit lui, denumirea ”Crucea mântuirii neamului românesc” nu este înregistrată oficial nicăieri. El a venit cu o propunere de compromis  – de a instala la monument o placă comemorativă cu istoria edificării crucii și denumirea sa inițială, iar complexul în întregime să se numească în cinstea lui Ștefan cel Mare.  Episcopul Petru a susținut această inițiativă și a respins afirmațiile potrivit cărora Mitropolia Moldovei a sfințit repetat monumentul și i-a dat o denumire nouă.

”Nimeni nu a făcut acest lucru și nici nu are de gând să-l facă. Ceea ce este important – noi trebuie să păstrăm acest monument care să unească toți creștinii ortodocși indiferent de naționalitate”, a subliniat Episcopul Petru.

Sursa: http://www.infotag.md/

rec745079_img_1

Contact Form Powered By : XYZScripts.com