IPS Teodosie: Sufletul poporului nostru este rănit, pentru că cel mai mare pelerinaj e confiscat de cei care nu au credință
17:23, vineri, 9 octombrie, 2020 | Cuvinte-cheie: pelerinaj la iasi, sf parascheva
În contextul anulării, din rațiuni pretins sanitare, a celui mai mare pelerinaj anual din România, la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, unde creștinii veneau să se roage pentru sănătate și vindecare, Biserica Ortodoxă a luat atitudine față de discriminarea credincioșilor ei și față de încălcarea libertății religioase de către autoritățile guvernamentale.
După mesajul plin de durere al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, publicat și de portalul Doxologia, a apărut și reacția Arhiepiscopului Tomisului, care a mărturist într-o intervenție la România TV că nu va putea fi prezent în acest an la Iași, din cauză că forțele de ordine nu permit accesul la hramul Cuvioasei Parascheva decât locuitorilor capitalei Moldovei. ÎPS Teodosie a deplâns lipsa de înțelegere a decidenților politici, a căror atitudine o consideră exagerată, lipsită de compasiune și discriminatorie. Ierarhul și-a exprimat speranța unei schimbări de ultim moment a directivelor puterii vremelnice.
„Suntem în gândul și în glasul lui (ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei -n.red.), care își exprimă durerea față de pelerinii care cu sete așteptau să se apropie de Sfânta Parascheva, să le fie cu adevărat un popas de nădejde, de alinare, de bucurie. Sfânta Parascheva a fost o sursă de dragoste față de Dumnezeu, pentru că ea, în puținii ani ai vieții sale, s-a jertfit și a devenit o maică a rugăciunilor noastre, o ajutătoare a semenilor noștri. Tocmai de aceea, au simțit bucuria, au simțit împlinirea cererii prin mijlocirea ei. În fiecare an ascultam niște mesaje de la închinători care ne copleșeau prin ceea ce simțeau creștinii atunci când ajungeau la racla cu moaștele Sfintei Parascheva”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului, joi seara, la România TV.
Realizatorul emisiunii, Victor Ciutacu, a observat că, deși trecem printr-o situație de criză ce determină aplicarea unor soluții de criză, este greu de numit un alt stat în afară de România unde autoritățile să încerce să confiște niște sărbători religioase ale poporului.
„Ceea ce spuneți este foarte real și ne doare că este real și că este pe seama evlaviei și a sufletului poporului nostru. Sufletul poporului nostru este rănit, pentru că cel mai mare pelerinaj care aducea pace în sufletele credincioșilor care mergeau acolo la sfânta raclă iată este confiscat de cei care nu au credință. Numai cine nu înțelege a putut să facă așa ceva. Este o lipsă de credință și de afecțiune față de semenii noștri credincioși, care aveau dreptul să meargă acolo, să se apropie de sfințenia întruchipată, de sfințenia care are o istorie de alinare a înaintașilor noștri și în fiecare an acest pelerinaj era așteptat. Am aflat că oameni chiar din străinătate au venit și anul acesta la pelerinaj și, din nefericire, nu pot să ajungă la sfânta raclă, neavând buletin de Iași”, a atras atenția Arhiepiscopul Tomisului.
Pentru a rămâne obiectiv, jurnalistul a încercat să pună problema și din perspectiva autorităților și a adus argumentul respectării rigorilor epidemiologice. Ierarhul a răspuns că măsurile de prevenție ar trebui folosite în sens constructiv, nu țintit pentru a îngrădi manifestările religioase, evitându-se discriminarea față de evenimente și contexte similare. Decât să fie exagerate riscurile, mai bine să fie asumate prin implementarea unei discipline dovedite și în trecut de Biserică.