Irlanda de Nord respinge din nou legalizarea avortului
8:46, sâmbătă, 20 februarie, 2016 | Cuvinte-cheie: avort, irlanda, legalizarea avortului
Adunarea Națională (Parlamentul) a Irlandei de Nord a respins din nou o tentativă legislativă de relaxare a legislației restrictive cu privire la avort a acestei provincii britanice.
Deși divizată pe criterii religioase și politice între 9 partide, Adunarea Națională a reușit să coalizeze o majoritate decisivă pentru respingerea celor două amendamente la legea cu privire la avort: unul care ar fi permis avortul în cazul copiilor cu anomalii letale (cu 59 de voturi la 40) și celălalt, în toate cazurile în care sarcina ar fi rezultatul unui viol (64-30).
Liam Gibson, purtător de cuvânt pentru Irlanda de Nord al Society for the Protection of Unborn Children (SPUC – Societatea pentru Protecția Copiilor Nenăscuți), a comentat:
„Deși au fost prezentate ca permițând avortul numai într-un număr limitat de cazuri așa-zis dificile, în realitate [amendamentele] constituiau un atac asupra celor mai vulnerabili dintre copii și ar fi dus la avorturi pe scară largă.”
SPUC a atras atenția membrilor legislativului că ambele amendamente sunt concepute pentru a maximiza simpatia pentru femeile însărcinate aflate în situații spinoase, dar ar putea fi cu ușurință extinse pentru a permite avortul la cerere. Litera legii actuale (adoptată în urmă cu 155 de ani) tratează avortul la fel ca pe omucidere, dar hotărârile emise pe plan judiciar au îndulcit puțin această lege, permițând avortul în cazul în care viața mamei este amenințată.
SPUC și alte organizații pro-viață au argumentat că excepția propusă în cazul copiilor nenăscuți cu anomalii letale este prea ambiguă, întrucât evaluarea ar fi fost lăsată în seama a doi medici care să acționeze „de bună credință”. Totuși, Gibson consideră că există medici în Irlanda de Nord care ar face evaluarea respectivă din simpatie pentru mamă:
„Nu există nicio modalitate de a determina buna credință.”
Cu privire la avortul în caz de viol, această prevedere ar fi deschis calea unor și mai mari posibilități de abuz:
„Existența violului ar fi fost decisă de medici fără pregătire în determinarea chestiunilor juridice.”
Contrar părerii generale, majoritatea violurilor nu sunt brutale fizic și nu lasă probe fizice pentru un clinician.
„Depinde dacă a existat consimțământul, o chestiune a cărei decidere este de competența instanțelor de judecată.”
Așadar, orice femeie ar fi putut obține un avort pretinzând că a fost violată, ceea ce chiar și susținătorii avortului la cerere au recunoscut că va duce la false acuzații.
Amendamentele au urmat un parcurs rapid, care inițial părea să încline în favoarea taberei pro-avort și a aliaților acesteia din cadrul agențiilor de stat. Inițial, anul trecut un judecător a aprobat o cauză depusă de organizația pro-avort Northern Ireland Human Rights Commission (NIHRC – Comisia pentru Drepturile Omului din Irlanda de Nord). Aceasta a pledat că actuala lege cu privire la avort încalcă drepturile femeii conform Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Judecătorul a emis instrucțiuni pentru guvern de a rescrie legea pentru a permite avortul în caz de viol, incest sau în cazul în care copilul nenăscut suferă de anomalii letale (în acest ultim caz, judecătorul a considerat că acesta nu are viață și nu ar putea, prin urmare, să fie ucis).
Departamentul de Justiție al provinciei, condus de un ministru din cadrul partidului pro-avort Alliance Party, a întocmit un proiect de lege conform cerințelor judecătorului, dar nu a obținut majoritatea în executivul irlandez.
Gibson a avertizat că activiștii pro-avort „devin mai gălăgioși. Această problemă nu va dispărea.”
Deși se așteaptă noi tentative de modificare a legii în Adunarea Națională, Gibson consideră că votul de vinerea trecută va slăbi argumentele NIHRC la recurs:
„Judecătorul a afirmat că legea actuală nu reprezintă voința poporului, dar această înfrângere decisivă a ambelor amendamente de către reprezentanții aleși ai națiunii reflectă contrariul.”
sursa culturavietii.ro/