La Academia de Teologie Ortodoxă din Chișinău a avut loc Conferința „Tinerii și Biserica”
11:54, miercuri, 5 aprilie, 2017 | Cuvinte-cheie: Academia de Teologie Ortodoxă, arhimandrit pimen costea, Chisinau, conferinta, tinerii si biserica
Prin conlucrarea cu Centrul de Misiune „Cuviosul Anatolie Tihai” pe data de 04.04.2017 s-a desfășurat în incinta Academiei de Teologie o conferința cu tema „Tinerii și Biserica” avându-l ca invitat pe arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Importanța evenimentului a fost dublată și de faptul că editura Eremit din Iași, România, care a încheiat un accord de colaborare cu centrul de misiune a lansat două noi apariții editoriale și anume Viața și minunile Sfântului Antonie din Siia, traducerea din limba rusă fiind realizată de domnul Denis Chiriac și Soborul Sfinților și nevoitorilor de la Siia, traducere realizată de părintele prof. Octavian Solomon și Diana Solomon. Traducătorii au făcut o scurtă prezentare a lucrărilor vorbind despre urcușul duhovnicesc al celor ce s-au nevoit la mănăstirea Siia.
În cadrul conferinței părintele Pimen a abordat o tematică de actualitate pentru tinerii din Biserică, îndemnându-i să se regăsească pe ei înșiși în Hristos mai întâi de toate. Părintele menționa faptul că dacă ne apropiem de Hristos cu toată deschiderea noastră sufletească o să-L vedem oriunde, chiar și în colegii sau în prietenii nostril, fără ca să ne mai rătăcim în tot crângărișul de idei care ne paralizează credința. Tragismul creștinismului în contemporanietate ține și de dezinteresul pe care îl manifestăm noi înșine pentru credința noastră, iar atunci când nu simțim nimic pentru credința noastră avem tendința să o judecăm. Părintele Pimen accentua faptul că misiunea creștină trebuie să o începem de la noi. Ce misiune vom putea noi face în viitor (ca teologi) dacă nu ne putem convinge pe noi înșine? Părintele a îndemnat tinerii să dobândească în primul rând virtutea iubirii reale care este chintesența ortodoxiei, fiincă atunci când poți să iubești cu adevărat pe Dumnezeu și poți să iubești cu adevărat semenii, trăiești cu adevărat ortodoxia. Fără iubire credința noastră este formală și extrem de scurtă.
Mulțumim pe această cale părintelui arhimandrit pentru îndemnul pe care ni l-a dat de a ne asuma identitatea profundă a credinței noastre ortodoxe.
Credem că tinerii studenți și seminariști au primit prin această conferință un nou impuls de a-şi mărturisi credința și de a se defini în lumea modernă nu numai ca mărturisitori, dar și ca traitori în Hristos.
Sursa: http://teologie.md/