La Chișinău a fost inaugurat un monument în memoria Bisericii Sfântul Prooroc Ilie
17:45, duminică, 22 septembrie, 2019 | Cuvinte-cheie: biserica "Sf. Ilie", monument, sfintire monument
Duminică, 22 septembrie 2019, ora 12.00, în municipiul Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni nr. 26 a avut loc inaugurarea monumentului ridicat în memoria Bisericii Sfântul Prooroc Ilie, demolată în anul 1960.
Slujba de sfințire a fost oficiată de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, alături de care s-au rugat: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și Protopop al Sectorului I, Chișinău, împreună cu slujitorii Catedralei Mitropolitane.
La eveniment au participat mai mulți deputați de pe ambele maluri ale Prutului, consilierul Ministrului Educației și Culturii, Pretorul sectorului Râșcani, reprezentanții Procuraturii Generale, intelectuali, profesori, elevi și membrii diferitor asociații obștești.
După slujba de sfințire Mitropolitul Vladimir a adresat un cuvânt de salut în care a menționat următoarele:
Astăzi, am participat cu toții la un eveniment istoric, inaugurarea monumentului în memoria Bisericii Sfântul Prooroc Ilie. Aici a fost cândva Biserica, căminul Mitropoliei și alte proprietăți care aparțineau Bisericii.
Când am venit la cârma Bisericii Ortodoxe din Moldova, mai mulți bătrâni mi-au povestit despre zilele tragice în care această Biserică a fost pângărită și distrusă în cel mai barbar mod.
Îi mulțumim dl Iulian Rusanovschii și tuturor celor care au muncit mult ca să fie însemnat acest loc, pentru că aici a fost Biserică, anume aici înaintașii noștri au vorbit cu Dumnezeu, s-au rugat, s-au botezat, s-au cununat, de aici au fost petrecuți pe drumul de veci.
***
La inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi și a colonelului în rezervă Ion Deli, în toamna anului 2017 a fost începută campania de edificarea a unui monument în memoria Bisericii Sfântul Ilie. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Mihail Andrieș și avizat la Comisia Monumentelor de For Public, unde s-a născut ideia ca monumentul să reprezinte Biserica Sfântul Ilie în miniatură. În cadrul unei ședințe de lucru derulate în sediul Agenției pentru Restaurarea și Inspectarea Monumentelor s-a decis ca monumental să poarte două basoreliefuri din bronz pe care să fie sculptat chipul heraldistului Pavel Gore (înhumat în curtea Bisericii) și numele preoților care au slujit în decursul ultimilor 200 de nai în acest lăcaș de cult.
Piatra a fost sculptată de meșterul popular Andrei Răileanu din comuna Șoimeni, județul Cluj Napoca în marmură albă, iar bronzul a fost lucrat de sculptorul Veaceslav Jiglițichi din Chișinău.
Monumentul are o înălțime de peste 4 metri, este lucrat în piatră și bronz și amplasat pe locul altarului vechii Biserici.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md