La Mălăiești a fost inaugurat monumentul închinat grănicerului Petre Marcu și a eroilor căzuți în Primul Război Mondial
21:40, vineri, 25 septembrie, 2020 |
Vineri, 25 septembrie 2020, a fost inaugurat monumentul închinat grănicerului Petre MARCU din satul Mălăiești, comuna Bălăbănești, raionul Criuleni, Republica Moldova.
Monumentul a fost ridicat inițial în 1924, pe locul unde la 08.01.1923 a fost omorit seful pichetului de grăniceri Mălăiești, compania VIII Criuleni – Petre Marcu, de către o bandă de bolșevici care a trecut Nistrul clandestin pentru a aduce armament și a culege informații in eventualitatea destabilizării situației la hotarele de est a României Întregite.
Soldatul grănicer Marcu Petre și Bunea Nicolae, patrulând pichetul Simion Bărnuțiu din compania 8 Criuleni, au ajuns în dreptul școlii din comuna Malul Togatinului și au auzit zgomot pe gheață, unde agenții sovietici traversau Nistrul. Încercând să se aproprie de râu pentru a cerceta situația la fața locului, au fost întâmpinați de o ploaie de gloanțe și grenade ce veneau dinspre malul Nistrului, și cu această ocazie
fiind omorât și soldatul Marcu Petre.
Soldatul Bunea Nicolae a tras din armă și a aruncat două grenade, însă văzând că atacatorii sunt mulți, s-a retras, urmărind pe bolșevicii care se deplasau în direcția pichetului. La câteva minute după ce soldatul ajunsese la pichet, acesta a fost înconjurat și atacat cu focuri. Oamenii care erau la pichet au ocupat tranșeele și au deschis focuri de armă. Bolșevicii văzând rezistența, s-au retras, luând cu ei și arma soldatului
ucis, Marcu Petre. Pentru destoinicia și curajul arătat îm respingerea bolșevicilor, toți ostașii pichetului care au luat parte la apărare au fost
propuși pentru decorarea cu Medalia bărbăție și credință, citindu-se prin ordinul de zi nr. 50 pe întreg Regimentul.[1] Trupul grănicerului a fost înhumat în curtea Bisericii din satul Mălăiești, însă locul exact nu se mai cunoaște astăzi.
Ulterior, monumentul fusese parțial distrus în 1945 cu un tractor al colhozului, iar în 1967, o viitură puternică a rîului Nistru a făcut ca să dispară tot ce mai rămăsese din acel monument.
La inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi și cu suportul Asociația MONUMENTUM, acest monument a fost restabilit în baza unei fotogafii identificate în ziarul „Cuvântul Moldovenesc” din 1933. Monumentul are o înălțime de 6 metri, este amplasat pe malul Nistrului și poatră pe el numele grănicerului Petre Marcu dar și a eroilor căzuți în Primul Război Mondial, din această localitate.
La evenimentul au fost prezenți primarul Ion Cotoman, avocatul Iulian Rusanovschi, președintele raionului Criuleni Pavel Spânu, deputatul român Constantin Codreanu, arhivistul Sergiu Lisenco, istoricu și doctorul abilitat Anatol Petrencu, directorul Muzeului de Etnografie Varvara Buzilă, ex-președintele IGPF Rosian Vasiloi, primarul comunei Verejeni Serghei Popa, tinerii din sat și mulți alți oaspeți de vază. De la eveniment au lipsit însă, reprezentanții Ambasadei României la Chișinău și cei de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din R. Moldova și România care au fost invitați de către organizatori.
Monumentul a fost sculptat de meșterul popular Vladislav Lozan din Cosăuți în baza unui proiect realizat de arhitectul restaurator Mihail Andrieș.
Asociația MONUMENTUM