Liberalizarea regimului de vize – prețul trădării, cui trebuie această liberalizare?
Alianţa a decis, a decis pentru fiecare din noi, pentru cei ce citesc acest articol şi pentru cei ce nu-l vor citi dar trăiesc în această ţară, decizia este una – mergem spre Europa, cu trenul, cu autobuzul, pe jos, ascunzindu-ne de grăniceri şi lăsînd pămînturile natale. Cineva trebuie să muncească de aia mergem în UE.
Acest mers spre Europa nu trebuie să se oprească niciodată, zi şi noapte trebuie să plecăm spre o Europă plină de probleme şi fără noi, probleme economice şi politice dar care doarme şi visează cică să ne facă bine să ne înveţe democraţie autentică. Numai că acest mers spre Europa al moldovenilor zi şi noapte spre Europa deja a început prin exodul forţei de muncă, prin plecarea tinerilor care trebuie să creeze familii, prin plecarea unor membri ai familiilor deja existente, plecarea oamenilor pentru a cîştiga un ban acolo la Italii, la Spanii, la Germanii. Moldovenii au fost siliţi să plece zilnic din ţara lor pentru a aduna bani pentru viaţa care peste noapte a devenit mai scumpă, mai altfel mai deosebită; şi pleacă şi astăzi, pleacă cea mai mare parte ilegal, plătind mii de euro pentru a fi aduşi ca forţă de muncă ieftină şi fără mari pretenţii chiar fără drepturi într-o Europă care nu mai vrea să muncească, dar care a creat condiţii în care nu-şi poate avea grijă de propriile nevoi, iar unele munci trebuiesc îndeplinite de cineva, munci tabu sau munci grele, aici trebuiesc moldovenii. Acele slujbe de care mulţi moldoveni nici nu vor să-şi amintească sau vorbesc foarte vag de aceasta. Nu voi vorbi acum despre exploatările la care se expun conaţionalii noştri peste hotare şi de ce o fac, despre aceasta şi despre iluzia că aşa este mai bine voi expune în altă scriere.
Acum voi scrie despre o altă iluzie cea a liberalizării regimului de vize cu care ne îndoapă sau ne astupă respiraţia guvernarea actuală.
Să mergem pe rînd. Cui îi trebuie această liberalizare de vize cu Europa?
Este cert un lucru – Lucrătorii migranţi, sau gasterbaiterii nu se vor putea bucura nicidecum de o atare liberalizare, în liberalizarea vizelor este prevăzut expres interdicţia de a munci în ţara în care se pleacă, iar sancţiunile de încălcare sînt aspre, deci pe ăştia îi scoatem din listă.
Oamenii care pleacă la odihnă sau în turism în Europa nu au nici un pic de cîştigat, ori cu această liberalizare or fără ea regulile de acordare nu se schimbă prea mult, iar cei ce au actele în regulă şi au banii suficienţi pot oricînd să plece să vadă Parisul, Madridul şi Londra. Numai că foarte pţini moldoveni au această posibilitate, iar interdicţia cea mare nu sînt vizele (Europa e plină de moldoveni fără vize şi fără mari drepturi) pe care ca turist le capeţi foarte uşor, problema îs banii, care nu îi avem spre a-i zvîrli în vînt.
Similar, oamenii care pleacă la conferinţe sau cu afaceri în Europa, mă refer la oamenii cu bani ăştia nu au nici cît negru sub unghie problema obţinerii vizelor, şi aici ştiu de ce vorbesc.
Deci în ce va consta această efemeră liberalizare a vizelor? În mod practic în nimic, nu te scuteşte de prezentarea a o ladă de documente, de bani pentru călătorie, de bronare costisitoare a hotelelor şi biletelor…. Practic nici o schimbare nu va fi între perioada de pînă şi după momentul X al aşa-zisei liberalizări.
Adevărul este că sîntem hrăniţi cu poveşti. Poveşti care vor mai fi încă multe în lungul drum spre raiul european unde va curge mierea din cer şi vor vreşte banii pe copaci. Sau va fi cum e scris pe panourile de reclamă din oraş Spre Europa – Spre un viitor decent. Cam această decenţa la noi a început cu deschiderea fundului spre liberalizare, egalizare şi nediscriminare, ei bine aşa ne cere Europa în persoana lui Şubeli.
Pentru această liberalizare noi deja am acceptat consilieri străini în toate nivelele puterii care se cred nu mai jos ca stăpînii pe plantaţii la africani (ca pe vremuri), am acceptat legea mîrşăviei şi încă multe vom accepta, doar vrem în Europa, spre decent.
Am luat din datele statistice ale Moldovei anumite cifre referitoare la călătoriile peste hotare ale Moldovenilor, şi ca să vezi în 2011 doar circa 34000 de ieşiri sau călătorii spre ţările Europei care ar cădea sub liberalizare, deci poate ăştia ar avea nevoie teoretic de liberalizare a vizelor, dar asta este 0,94% din populaţia ţării, iar creştinii ortodocşi reprezintă 93% din populaţie. Deci interesul teoretic al 0,94% din oameni a pleravalat asupra interesului teoretic al 93% din oameni. Oameni pe care Filat i-a numit un grup oarecare, o gloată care ţipă şi ar face bine să plece să lucreze.
Liberalizarea vizelor le este necesară doar guvernanţilor de acum, să ţineţi minte aceasta va fi ca o bombonică mai bine zis un oscior aruncat de Şubeli pentru alianţă ca aceasta să se laude cu osul în faţa electoratului de poate îi prosteşte şi îi iartă pentru multele greşeli de guvernare comise de ei. Liberalizarea nu este necesară oamenilor care nu ştiu cum să-şi asigure viitorul, încă o dată vă mai spun liberalizarea vizelor este zombarea pe care cu siguranţă o vor obţine ca cadou guvernanţii. Oamenii de la ţară şi nici cei de la oraşe nu au nevoie de această liberalizare deoarece nu au banii necesari pentru a se folosi de ea, iar cei ce au bani suficienţi pentru a călători nu au problema vizelor la sigur.
Guvernarea are 2 speranţe legate de liberalizare: 1 Prostirea electoratului şi să arate că iată proştilor pentru ce am luptat şi iată că noi eroii am obţinut ceea ce vroiam. 2 Ei speră că mai mulţi oameni activi, tineri puternici vor pleca din ţară, vor fugi peste hotare pe valul liberalizării, aşa ne iubesc ei pe noi.
Eu socot că este o crimă să ca conducere a unei țări cu așa multe probleme să dai regim liberalizat de vize cînd în țară și așa nu avem suficiente cadre calificate și avem sate semi-pustii. Dar se pare că asta e politica și cineva este interesat ca Moldova să fie fără Moldoveni, fără oameni în general, să rămînă doar așa vre-o 20% care să fie sclavi la noii stăpîni, sclavi bine filmați și controlați mereu. Imaginea este aproape gata, mai lipsesc unele elemente finale și de decor, dar vine, vine hÎRTIUȚA de la Vilnius.