Liniștea din toiul furtunii
7:00, joi, 25 septembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: greutati, grijile vietii, liniste sufleteasca, lumina, vitamine duhovnicesti
Corabia pluteşte pe mare. Oricât de adânc ar fi abisul mării şi oricât de puternice valurile şi de furioasă furtuna, totul este în regulă, atâta timp cât apa nu a pătruns în vas. Grija cea mare a marinarului nu este aceea de a scoate corabia la liman, ci de a împiedica apa să pătrundă în ea.
Aceeaşi trebuie să fie şi grija creştinului: să nu se pună la adăpost de evenimente neprevăzute – ispite, încercări ci să fie cu luare-aminte ca nimic să nu-i tulbure liniştea sufletească, să-i strecoare în suflet o urmă de neîncredere, sau să nu-i mai lase loc pentru nimic altceva.
Dacă vom da „cale liberă”, lăsând să pătrundă în inimă tot felul de griji mai mari sau mai mărunte, dintre cele care nu încetează să ne asedieze zi de zi, acestea nu vor întârzia să ne provoace nemulţumiri, enervări, amărăciuni, ne vom simţi apăsaţi de ele şi vom deveni „apăsători” şi pentru alţii. De vom fi morocănoşi, într-o stare de spirit proastă aceasta se va răsfrânge şi asupra celor din jur, va începe să se simtă de la noi suflare de gheaţă.
Să învăţăm să nu ne lăsăm doborâţi de griji şi de greutăţi, să nu le exagerăm importanţa şi atunci lumea noastră spirituală va rămâne intactă, şi ne vom bucura neîncetat şi în toiul furtunii. Nu există nimic mai liniştitor şi mai aducător de bucurie decât omul care îşi păstrează calmul, pacea, buna dispoziţie chiar şi atunci când se confruntă cu probleme şi situaţii din cele mai grele. Un asemenea om răspândeşte lumină în întunericul vieţii, „acţionând” mai sigur ca orice predică, fiindcă poate da curaj şi avânt fratelui aflat în deznădejde, facându-l să-şi continue cu încredere drumul, oricât de greu ar fi.
Din Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu: 366 cuvinte de folos pentru toate zilele anului, Editura Sophia, p. 151