Liturghia Darurilor Înaintesfinţite sau dacă nu ai un bătrân, să-ți cumperi…
22:17, vineri, 27 februarie, 2015 | Cuvinte-cheie: liturghia darurilor, parintele vasile gulivatii
În miercurea din prima săptămână a Postului Mare, la biserica Întâmpinarea Domnului din Chișinău s-a slujit prima Liturghie a Darurilor Înaintesfinţite care este una dintre slujbele speciale din Biserica Ortodoxă. Specială, pe de o parte, pentru faptul că are o structură aparte faţă de alte slujbe, nefiind o Liturghie în sensul deplin al cuvântului, dar şi pentru că se oficiază doar în perioada Postului Mare.
De asemenea, trebuie să mai spunem că slujba aceasta este una care anticipează Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Într-un ritual pe care îl găsim la jumătatea acestei Sfinte Liturghii, numit ritualul Luminii, preotul slujitor se adresează către credincioşii prezenţi la slujbă: „Lumina lui Hristos luminează tuturor„. Deci prin elementele care o compun, prin ectenia şi rugăciunile pentru cei care se pregătesc pentru botez şi ritualul luminii, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite este o slujbă care anticipează Paştele -Învierea Domnului.
Șase ore de rugăciune și pocăință alături de părintele nostru Vasile Gulivatii, care la ai săi 85 de ani, s-a rugat pe parcursul întregii slujbe în picioare, iar la rugăciunea „Doamne și stăpânul vieții mele…„ de fiecare dată a îngenunchiat de rând cu toată lumea.
Chiar de la primele Liturghii slujite alături de părintele Vasile, m-a impresionat cuvântul său atât de ales, îngrijit, înțelept, frazele închegate frumos, limba nealterată, vorba-i lentă, deşi în semivoce, din neputinţa bătrânească, şi ochii blânzi, plini de viaţă. Adeseori în discuție cu el își amintea până în cele mai mici detalii multe evenimente şi momente din biografia sa. Aşa am avut să aflu, că preoţia pentru el nu a fost o alegere întâmplătoare, ci a fost o adevărată chemare de la Dumnezeu.
Probabil puţini dintre preoţii de astăzi au aceeaşi râvnă, străduinţă, responsabilitate şi dragoste pentru cele sfinte, precum le are părintele nostru Vasile, de la care de mai bine de trei ani învățăm și noi cărarea preoției.
Liturghia Darurilor Înaintesfinţite diferă substanțial de Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, astfel că aveam pregătite în față mai multe cărți după care intenționam să urmăresc mersul corect al slujbei. Pentru ca după un sfert de oră să înțeleg că alături de starețul nostru, nu voi avea nevoie de cărți… La venerabila vârstă, la care a ajuns, părintele are o memorie minunată, iar cântările Postului Mare le cunoaște la perfecție încă de pe cărțile îngălbenite din perioada interbelică.
Până nu demult nu înțelegeam deloc vorba veche din popor „dacă nu ai un bătrân, să-ți cumperi…” Deşi sună oarecum pe neînțelese, esenţa acestui proverb constă în aceea că experienţele de viaţă ale bătrânilor noștri trebuie ascultate cu luare aminte, conservate, urmate și nicidecum risipite.
Pr. Mihail Bortă
12/25 februarie 2015 , Chișinău,
biserica Întâmpinarea Domnului