„Love That Never Fails” – părintele Selafiil se deschide lumii întregi
12:50, luni, 5 august, 2013 | Cuvinte-cheie: carte ortodoxă, cathisma, dragoste, internet, noul neamt, ortodox, preot, Rusia, savatie baştovoi, selafiil de la noul neamt, tineri
Editura „Cathisma” în colaborare cu compania americană Amazon (cea mai mare rețea de carte prin internet din lume), au scos de sub tipar cartea „Love That Never Fails”, versiunea engleză a cunoscutei culegeri de convorbiri şi mărturisiri despre părintele Selafiil de la Noul Neamț, „Dragostea care nu cade niciodată” semnată de ieromonahul Savatie Baștovoi.
Traducerea în limba engleză a fost realizată de Meera Juncu fiind disponibilă atît în versiune Kindle, cît şi tipărită.
„Cartea de față este o ofrandă adusă celui a cărui viață a fost o strădanie continuă de a se ascunde de ochii oamenilor, de lauda lor. Viața lui însa a intrat în vietile celor care l-au cunoscut, umplându-i de nădejde și de dragoste, deschizîndu-le inimile spre a dori binele, schimbându-i în adâncurile lor”, menționa părintele Savatie în prefața ediției române. „O asemenea viață este vrednică de a fi povestită. Cititorul are fericita ocazie să parcurgă un secol de experienta si sa se împartaseasca de belsugul dragostei care izvoraste din cel care a fost si ramîne Parintele Selafiil.
Profesorul David Frost, de la Institutul de Studii Creştin-Ortodoxe din Cambridge prezintă cartea în termeni elogioși: „Oricine va citi această scurtă istorisire a unui nesofisticat călugăr român va rămîne șocat, indiferent dacă este un creștin devotat sau un sceptic ferm. Părintele Selafiil, care a murit în 2005 și este prezentat în această traducere prin propriile sale cuvinte și prin amintirile celor care l-au cunoscut, a fost un stareț, un „om sfânt”, în înţelesul vechii tradiții a Bisericii Ortodoxe. În perioada stalinistă a fost închis timp de cinci ani în gulag, acuzat de „propagandă religioasă”. Mai tarziu, a devenit un bătrân venerat, la care veneau tineri și vârstnici pentru îndrumare spirituală. Șocul e că în el se amestecă bunul simț sublim, credința creștină sinceră cu un mare accent pe dragoste și iertare, cu vedenii a mulţimi de demoni, – adesea îmbrăcați în uniformă militară – dar niciodată îngeri. S-ar părea că acest om ar fi fost sub influența vreunor pastile sau că ar fi fost nevoie să fie pus în azil – nimeni însă nu a admis că ar fi nebun sau în vre-un fel tulburat. Povestește despre un preot (probabil el însuși), la care un demon i-a spus despre moartea lui Stalin cu câteva ore înainte de știrile de la radio. Cu toate acestea, el poate respinge fanteziile altora, mai ales a acelor români, care au crezut că pașapoartele din plastic au fost un precursor al Antihristului, și să fie la fel de succint când e vorba despre clericalismul contemporan, îndemnînd preoții să „mărturisească unii pe alții” – „și în cazul în care preotul nu te va ierta, Dumnezeu o va face!” , își încheie cuvîntul teologul de la Cambridge.
„Dragostea care nu cade niciodată” a cunoscut în decurs de cîţiva ani trei ediţii în română (una la „Marineasa” şi altele două la „Cathisma”), fiind îndrăgită, recitită şi citată de creștinii de pe ambele maluri ale Prutului. Recent, fragmente masive din carte și viața părintelui Selafiil au fost traduse în limba rusă și publicate pe cel mai important site ortodox din Rusia, pravoslavie.ru.
Sursa: http://noulneamt.md/