Mai este Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” parte componentă a Mitropoliei Basarabiei? - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mai este Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” parte componentă a Mitropoliei Basarabiei?

23:40, sâmbătă, 23 noiembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Mai este Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” parte componentă a Mitropoliei Basarabiei?

Un nou scandal în cadrul Mitropoliei Basarabiei. Parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”, protoiereul-mitrofor Ioan Ciuntu, ar încerca să formeze o nouă structură bisericească în cadrul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române sau chiar în afara acesteia. Pe moment, la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova nu a fost depusă nicio cerere în acest sens.

La Mitropolia Basarabiei au fost înregistrate mai multe sesizări conform cărora parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” (numită şi catedrală, biserică (mare) în care serviciul religios este oficiat, de obicei, de un (arhi)episcop), protoiereul-mitrofor Ioan Ciuntu ar intenţiona să părăsească Mitropolia Basarabiei. Mai mult, vicarul administrativ al acestei instituții bisericeşti, preotul Ioan Cosoi, a afirmat pentru JURNAL că părintele Ioan Ciuntu nu îl menţionează, de mai bine de jumătate de an, în cadrul serviciului divin pe mitropolitul Basarabiei Petru.

Nu-l pomeneşte la slujbe pe IPS Petru

„Acest fapt este o abatere gravă. Conform ierarhiei bisericeşti, un preot este subordonat unui episcop pe care îl pomeneşte obligatoriu în timpul serviciului divin. Acest fapt denotă intenţia protoiereului Ioan Ciuntu de a duce această parohie în altă parte”, a notat Cosoi.

Mai mult decât atât, Petru Buburuz, paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chişinău, a menţionat pentru JURNAL că la Ministerul Justiţiei ar fi fost depusă o cerere din partea Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” ca să fie înregistrată o mitropolie a Moldovei de Est, structură confesională separată de Mitropolia Basarabiei.

O mitropolie a Moldovei de Est?

„Există Mitropolia Basarabiei, poate că nu e chiar cum ar trebui să fie, însă trebuie să o apărăm, şi nu să creăm o altă mitropolie. Şi aşa avem zece mitropolii în Republica Moldova. Se vehiculează că la Buiucanii Vechi [mun. Chişinău] ar exista o mănăstire a Patriarhiei Ierusalimului. Dacă fiecare parohie îşi face mitropolie proprie, unde ajungem?”, se întreabă părintele Petru Buburuz. Parohul s-a pronunţat împotriva demersului lui Ciuntu, subliniind că trebuie să se lupte în continuare pentru păstrarea şi dezvoltarea Mitropoliei Basarabiei. Totuşi la Ministerul Justiţiei nu a fost înregistrată pe moment nicio cerere în această privinţă.

Potrivit unei surse care a solicitat anonimatul, parohia Sf. Teodora de la Sihla nu s-ar afla nici sub jurisdicţia Patriarhiei BOR, „nimeni n-a putut să-mi demonstreze acest lucru, parohia nu este înregistrată sub nicio patriarhie”. Conform dreptului canonic, o parohie trebuie să fie înregistrată în cadrul unei anumite patriarhii, aceasta nu poate exista separat. Relevăm că nici placa de pe faţada bisericii nu indică dacă locaşul este al Mitropoliei Basarabiei, pe aceasta fiind scris: „Biserica Ortodoxă Sfânta Teodora de la Sihla”.

Cine e vinovat?

„În 2008, 44 de preoţi au semnat un protest împotriva mitropolitului Petru. Părintele Ciuntu, fiind al 45-lea, s-a desolidarizat de cei 44, invocând faptul că e mare debandadă în mitropolie. Principalul vinovat este într-adevăr mitropolitul”, consideră sursa noastră, „el a introdus PPCD-ul în mitropolie şi acesta a distrus-o. În primul rând, a divizat-o, şi în al doilea rând, a făcut posibilă apariţia acestei idei la părintele Ciuntu. În 2008, părintele Ciuntu îşi motiva foarte plauzibil ideea: ”Voi vreţi să mă băgaţi în mocirla asta pe care o face mitropolitul Petru?! Eu nu vreau! Şi eu mă voi decide de care parte voi fi, dar deocamdată vreau să fiu independent”, ceea este imposibil din punct de vedere canonic.

De asemenea, se mai vehiculează că protoiereul-mitrofor Ioan Ciuntu ar intenţiona să formeze o nouă structură bisericească care ar fi subordonată Patriarhiei Constantinopolului, o patriarhie mai mult fictivă, din moment ce se află pe teritoriul unei ţări musulmane. Mai mult, se spune că demersul preotului Ciuntu s-ar bucura de susţinerea mai multor parohii.

Ciuntu: „Problemele administrative ţin de competenţa consiliului parohial”

Solicitat de JURNAL, parohul Bisericii „Sf. Teodora de la Sihla”, protoiereul-mitrofor Ioan Ciuntu a refuzat să discute cu noi pe marginea acestui subiect, considerând că apartenenţa unei parohii la o structură bisericească superioară ţine de competenţa sa, a consiliului parohial şi a centrului creştin pe care îl reprezintă.

„Nu avem ce discuta despre acest subiect. Avem biserica creştină unde fiecare, dacă vrea, vine, se roagă şi se închină. Nu facem noi din aceste chestiuni discuţii publice. Problemele privind aspectul administrativ ţin de competenţa consiliului parohial şi a Centrului creştin Sf. Teodora de la Sihla. Această biserică este şi va fi românească, a Patriarhiei Române. În ce priveşte instituţia mitropolitană, fac ceea ce îmi spune conştiinţa, aici sunt foarte multe lucruri discutabile, nu aş vrea să deschid parantezele”, a menţionat protoiereul.

Vom reveni la subiect pentru a vă informa privind poziţia Patriarhiei Române şi a numeroşilor enoriaşi ai parohiei în cauză.

Sursa: http://jc.md/cine-ciunteste-mitropolia-noastra/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com