Mănăstirea Curchi a găzduit Festivalul Cântecului Pascal organizat de Vicariatul de Orhei
17:30, sâmbătă, 12 mai, 2018 | Cuvinte-cheie: Festivalul Cântecului Pascal, manastirea curchi, ps. siluan, vicariatul de orhei
Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, sâmbătă, 12 mai 2018, pe aleea centrală a mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Curchi, s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Festivalului Cântecului Pascal cu genericul „Sub Lumina Învierii”, organizat de către Vicariatul de Orhei, în frunte cu PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sf. Mănăstiri Curchi, în parteneriat cu Consiliul Raional Orhei.
Acest eveniment a avut loc în prezența Preasfințitului Siluan de Orhei, a Dlui Tudor Golub, Președintele Raionului Orhei, a primarilor și a reprezentanților autorităților locale, a Părinților Șefi de sectoare, a preoților din parohiile Vicariatului, dar și a mulțime de credincioși sosiți din întreaga țară cu acest prilej la așezământul monahal din codrii Orheiului.
Festivalul moderat cu multă măiestrie de către Dna Elena Guler, Sef al Sectiei Cultură Orhei, a reprezentat un adevărat spectacol de muzică sacră, dar și o întâlnire de suflet la care se simţea marea dorinţă de-a vesti prin cântec și versuri creștine Învierea lui Hristos de către ansamblurile vocale și corurile din cuprinsul Vicariatului de Orhei.
Sărbătoarea a fost declarată deschisă de către gazda evenimentului, PS Părinte Siluan, care a vorbit despre bucuria Învierii, dar și despre importanţa organizării acestui Festival în cadrul Raionului Orhei.
Totodată, Preasfinția Sa a amintit celor prezenți și de faptul că în această zi în capitala țării are loc Marșul tăcerii pentru susținerea familiei tradiționale, îndemnându-i pe credincioși să rămână și în continuare păstrători ai învățăturii Sfintei Evanghelii și ai tradițiilor noastre milenare, potrivit cărora căsătoria poate fi fondată numai de către un bărbat și o femeie, și nu între persoane de același gen.
În continuare, în fața Sfintei Cruci a Domnului care se înalță în mijlocul aleii mănăstirii, au evoluat colectivele artistice modele ale raionului Orhei, care au venit cu repertorii bine selectate, foarte bogate şi bine pregătite:
- Corul angajaților din domeniul culturii (conducător: Larisa Botezat);
- Ansamblul vocal din s. Mîrzești (conducător: Ludmila Leahu);
- Ansamblul vocal din s. Ciocîlteni (conducător: Vasile Știrbu);
- Ansamblul vocal din s. Isacova (conducător: Zinovia Balaban);
- Ansamblul vocal din s. Susleni (conducător: Elena Novac);
- Corul din s. Chiperceni (conducător: Valentina Popovschi);
- Ansamblul vocal din s. Ivancea (conducător: Nina Coberman);
- Ansamblul vocal din s. Berezlogi (conducător: Liuba Globa);
- Ansamblul vocal de bărbați din s. Chiperceni (conducător: V. Popovschi);
- Ansamblul vocal de femei din s. Chiperceni (conducător: V. Popovschi);
- Ansamblul vocal din s. Hîjdieni (conducător: Rodica Hîrcîială);
- Ansamblul vocal din s. Cucuruzeni (conducător: Elena Negruță);
- Ansamblul vocal din s. Biești (conducător: Ștefan Caranfil);
- Fanfara din s. Jora de Jos (conducător: Dumitru Peșterean);
- Corul de copii „Îngerașii”, L.T. „I. L. Caragiale”, mun. Orhei.
Membrii formațiilor artistice şi-au etalat calităţile vocale, intonând diverse slăviri și imne pascale, aduse din localitățile din care provin. Adunate din negura vremilor, cântecele pascale au fost interpretate de colectivele artistice participante, formate din maturi şi copii, vestind Învierea Domnului Iisus Hristos și revărsând din plin, asupra sufletelor tuturor celor prezenți la festival, un val de bucurie şi de speranţă, căci sărbătoarea Învierii este, în mod deosebit, sărbătoarea bucuriei duhovnicești.
Potrivit Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei, participanţii „au reuşit şi de această dată să impresioneze prin ţinuta scenică, nivelul măiestriei interpretative, autenticitatea şi veridicitatea melodiilor, portul, dar şi conţinutul materialului adus în scenă. Atmosfera pascală s-a resimţit şi prin lansarea expozițiilor meșterilor populari din r-nul Orhei, care au fost examinate cu multă atenție de către cei prezenți, iar unii procurând și câte ceva din acestea”.
Entuziasmul participanţilor, dar şi bunăvoinţa organizatorilor ediţiei din acest an, este un indiciu concludent, subliniat și de către Președintele Raionului Orhei, Dl Tudor Golub, în discursul său, fapt ce motivează organizarea unor noi şi noi evenimente de acest fel, menite să-L proslăvească pe Domnul Hristos cel Înviat şi să propage frumosul și tradițiile neamului printre oameni.
Toţi cei prezenţi, în deplină împlinire, au mulţumit Domnului pentru ajutor, lăudându-I Numele şi proslăvindu-I Bunătatea.
La finalul festivalului, Episcopul de Orhei, PS Siluan, a menţionat că „epicentrul Sfintelor Paşti îl constituie participarea la celebrarea Învierii, dar pe lângă aceasta, slujitorii şi credincioşii ştiu să-şi exprime dragostea pentru Hristos prin frumoase manifestări cultural-artistice”.
De asemenea, Egumenul mănăstirii Curchi a mulțumit tuturor pentru dragostea ce o manifestă în cultivarea și perpetuarea frumoaselor tradiții pascale strămoșești.
Totodată, PS Siluan, dimpreună cu Dl Președinte Tudor Golub, a înmânat colectivelor folclorice diplome de participare, dar și câteva daruri simbolice din partea Sfintei Mănăstiri Curchi, ca mulțumire și recunoștință pentru promovarea valorilor creștine, îndemnându-i ca în această perioadă a Învierii Domnului, dar și în toate zilele vieții să rămână cu Hristos Domnul și în Biserica Sa Drept-măritoare.
Festivalul s-a încheiat cu intonarea împreună a troparului praznical „Hristos a înviat” de către toate formațiile artistice participante, sub bagheta distinsului dirijor Dl Ștefan Caranfil.
După încheierea evenimentului, cei prezenți la mănăstire au luat parte la agapa frățească pregătită de către parohiile Vicariatului de Orhei.
Biroul de Presă al Vicariatului de Orhei