Mănăstirea Hîrbovățului și-a serbat icoana făcătoare de minuni
20:19, marți, 14 octombrie, 2014 | Cuvinte-cheie: Acoperământul Maicii Domnului, hirbovat, Icoana Maicii Domnului de Hârbovăţ
Marţi, 14 octombrie 2014, cînd Biserica Ortodoxă prăznuiește Acoperămîntul Maicii Domnului şi Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni din Hîrbovăţ, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie în de Dumnezeu păzită mănăstirea Hîrbovățului.
În dimineața zilei Sfințitul Arhimandrit al acestei mănăstiri, Preasfinția Sa PETRU, a fost întîmpinat de Președintele Departamentului Eparhial Mănăstiri și Viață Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguța), stareț al mănăstirii Hîrjauca împreună cu mulțimea de credincioși adunați astăzi la prăznuirea Iconei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni din această mănăstire.
Fiind amplasată pe o colină înclinată, şi cu vedere deschisă spre miazăzi, de unde se văd frumoasele coaste cu dumbrăvi, grădini bogate din valea Ichelui, Mănăstirea Hârbovăţ a fost de-a lungul timpurilor o vatră monahală autentică.
Iată şi astăzi sfînta mănăstire îmbrăcată în haine de sărbătoare şi-a deschis larg porţile pentru a primi ca altă dată mulţimile de credincioşi care au venit la rugăciune aici în casa Maicii Domnului de la Hîrbovăţ
Această mănăstire este renumită nu numai prin valoarea ei istorică, ci şi prin cinstirea icoanei făcătore de minuni a Maicii Domnului ce se află în această mănăstire. Unica din icoanele făcătoare de minuni a Maicii Domnului cinstite în ţara noastră dar care s-a proslăvit aici pe pămîntul nostru este Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la mănăstirea Hârbovăţ.
În trecut creştinii de peste hotare şi din întreaga ţară veniau şi se închinau ei înălţând rugăciuni cerând iertare de păcate şi mila sa.
Această icoană este foarte importantă, nu numai prin valoarea ei spirituală ci şi prin istoria ei. Sfânta icoană a Maicii Domnului a fost adusă la mănăstirea Hârbovăţului, în jurul secolului al XVIII-lea, când stareţ al acestei mănăstiri era egumenul Pahomie. Acest egumen datorită vieţuirii sale avea mulţi fii duhovniceşti, unul dintre ei era şi colonelul Nicolae Alexei Albaduev, un nobil din Moscova. În anul 1790 acest colonel a venit în postul Crăciunului la duhovnicul său să se măsturisească şi să se împărtăşească cu Sfintele Taine. După ce s-a împărtășit cu Sfintele Taine, colonelul Nicolae Alexei, a procurat un cal neânvăţat de la stareţul mănăstirii pentru ai uşura drumul spre casă. Dorind să plece spre casă pe data de 14 Decembrie, a încălecat pe acest cal tânăr şi neînvăţat, iar calul trântind-ul jos colonelul a murit. Pe data de 17 Decembrie trupul decedatului a fost înmormântat în incinta bisericii vechi lângă icoana Sf. Nicolae.
În urma acestei întâmplări, la mănăstirea Gârbovăţ a venit mama sa, iar după unii soţia sa aducând cel mai scump dar al familiei sale, o icoană a Maici Domnului. Aceasta era o sfinţenie a familiei Albaduev ce era păstrată din neam în neam.
În cadrul Sfintei Liturghii, alături de Ierarh au coliturghisit Președintele Departamentului Eparhial Mănăstiri și Viață Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguța), slujitorii mănăstirii și alți preoți și diaconi, fiind prezenți şi toţi stareţii şi starețele mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei noastre.
Răspunsurile la strană au fost oferite de renumitul Cor de Preotese din cuprinsul Episcopie de Ungheni și Nisporeni dirijat de Dna Iozefina VIZITIU (Gajim).
La finele Sfintei Liturghii Chiriarhul împreună cu soborul de preoţi a oficiat sfinţirea noului Chivot în care va fi aşezată şi păstrată Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Hîrbovăţ, care a fost sculptat în lemn cu stăruinţa şi purtarea de grijă a Preasfinţiei Sale ce luptă din răsputeri pentru a aduce în cinstea şi slava cea de altădată Icoana Făcătoare de Minuni din această mănăstire dată uitării de creştinii ţării noastre.
Tot cu stăruinţa şi purtarea de grijă a Ierarhului, la final a fost înălţată pe acoperiş cea de a doua cruce pentru biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din complexul mănăstirii.
Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni si Nisporeni