Mănăstirea Saharna a găzduit conferința cu tema „Școala și Biserica: parteneriat în educație”
16:08, luni, 15 decembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: manastirea saharna, religia in scoala
Duminică, 14 decembrie 2014, cu binecuvântarea PCuv. Părinte Stareț arhimandritul Adrian (Baciu), Mănăstirea Saharna a găzduit conferința cu tema „Școala și Biserica: parteneriat în educație”, la care au participat profesorii de religie din raionul Rezina. Invitatul special al conferinței a fost dna Carolina Cojocaru, șefa catedrei raionale pentru disciplina Religie.
Organizatorul conferinței a fost ieromonahul Vasilisc Donica, cleric al Mănăstirii Saharna și profesor de religie la gimnaziul satului Saharna Nouă. Secretariatul conferinței a fost asigurat de ierodiaconul Spiridon Pahom.
La conferință au participat și unii membri ai colectivului pedagogic al gimnaziului Saharna Nouă: dna Tamara Peru, directorul gimnaziului, dna Angela Glijin, director adjunct educație, dna Cristina Magola, prof. biologie-chimie, dna Corina Badan, prof. limba română, dnl Roman Lazari, prof. istorie, dnl Gheorghe Nour, prof. matematică, dnl Iurie Lazari, prof. muzică, dnl Ion Vasiciuc, prof. educație fizică, dna Galina Stavinschi, blibliotecară.
În deschiderea lucrărilor Starețul Mănăstirii Saharna, arhimandritul Adrian Baciu a adresat participanților conferinței un mesaj de salut, mulțumindu-le pentru eforturile depuse pentru o educație complexă și corectă a tinerei generații, după care ieromonahul Vasilisc Donica a prezentat scurt istoric al apariției primelor școli care au fost fondate pe lângă mănăstiri și biserici.
În discursul rostit, dnl Roman Lazari a menționat importanța parteneriatului între Școală și Biserică, subliniind rolul istoric al acestuia. Dnl Gheorghe Nour le-a vorbit celor prezenți despre ora de dirigenție cu specific folcloric-tradițional (șezătoare), care s-a desfășurat în gimnaziul Saharna Nouă cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei. În aceeași zi, în s. Buciușca, a avut loc inaugurarea și sfințirea Centrului cultural și șezătoarea satului, la care au participat majoritatea sătenilor.
În încheierea lucrărilor, gimnaziul Saharna Noua și biserica „Sf. Dimitrie” din aceeași localitate au semnat un parteneriat educațional.
La finalul acestei productive întâlniri administrația mănăstirii a organizat o agapă frațească pentru invitații conferinței.
Sursa: http://manastirea-saharna.md/