Memorandum de colaborare semnat între Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldovei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova
10:08, miercuri, 2 martie, 2016 |
Marţi, 1 martie 2016, la sediul mitropolitan, în cadrul unei întrevederi oficiale între Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove şi D-na Stela Grigoraş, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie al Republicii Moldova a fost semnat Memorandumul de Colaborare între cele două instituţii.
De asemenea, prezenţi la eveniment au fost Prot. Mit. Vadim Cheibaş, Secretarul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, Pr. Constantin Cojocaru, Preşedintele Sectorului Sinodal Asistenţă Socială şi Caritate al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, D-nul Anatol Mămăligă, Consilierul Ministrului Muncii, Protecţie Sociale şi Familiei.
Activitatea de asistență socială, grija pentru cei aflați în situații dificile, preocuparea pentru oamenii care trec prin situații grele din viață, întotdeauna a fost o parte esențială a activității pastorale a slujitorilor Bisericii. Preocupați de restabilirea locașurilor de cult în urma perioadei ateismului militant, consumați de grijile organizatorice cotidiene, mulți slujitori, din nefericire, au pus pe un al doilea sau al treilea plan aspectul de îngrijire socială a păstoriților. Acum însă, când majoritatea bisericilor au fost restabilite, au fost zidite locașuri noi, ridicate noi mănăstiri, multe parohii și așezăminte monastice deja își permit să ofere mai multă atenție grijii pentru îmbunătățirea situației sociale a enoriașilor și, în general, a întregii populații.
Un aspect foarte important al acestei activități este preocuparea pentru sănătatea socială și moral-spirituală a familiei, întrucât bine cunoscută este maxima „familia este celula de bază a societății”. Se știe foarte bine că familia este biserica de acasă, și primii pași de pregătire pentru viața independentă omul îi face în familie, iar temelia zidită în primii ani de viață, într-un mediu familial iubitor, ocrotitor, grijuliu, este acea fundație de stâncă, pe care se va întemeia întreaga viață a persoanei şi a societăţii în general. Știm cu toții că modelul moștenit de la părinți va marca atât caracterul, cât și stilul de viață al omului.
Scopul asistenţei sociale în Biserică nu este cel de a dubla sistemul instituţiilor sociale ale statului, ci de a ajuta statul să-şi modeleze acest sistem, introducând în societate duhul dragostei, credinţei lucrătoare, slujirii jertfelnice pentru aproapele, scopul de a propune tehnologii noi, forme noi de lucru. Biserica trebuie să vină cu iniţiativa funcţionale de asistenţă, scopul căreia este de a-l întoarce pe om în societate, de a-i oferi bucuria vieţii.
În acest context, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove îşi arată deschiderea către societatea moldovenească şi vine cu iniţiativa de a ne conjuga eforturile, cu scopul susţinerii integrităţii şi sănătăţii morale şi spirituale a familiei, şi de cultivare a celor mai frumoase valori în generaţia în creştere. Semnăm acest memorandum de colaborare cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în speranţa elaborării unei agende unite de asistenţă socială, de caritate, dezvoltare a bunăstării copilului şi consolidare a familiei, în lumina învăţăturii creştine ortodoxe.
sursa mitropolia.md