Mitropolitul Porfirie de Zagreb este noul Patriarh al Serbiei
11:15, vineri, 19 februarie, 2021 | Cuvinte-cheie: mitropolitul Porfirie de Zagreb, patriarh, patriarhul serbiei, stire, ştiri externe
Mitropolitul Porfirie de Zagreb și Ljubljana a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, din 18 februarie 2021.
După procedura de alegere a fost oficiată o slujbă de Te Deum și a fost intonat imnul „Întru mulți ani” pentru nou alesul Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad și Karloviți și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, relatează Pr. Pavel Goreanu pentru Basilica.ro.
Mesajul de felicitare al Patriarhului României pentru noul Patriarh al Serbiei
Biografie
Noul Patriarh al Serbiei, Porfirije Perić, s-a născut în data de 22 iulie 1961 în Bečej, nordul Serbiei, din părinții Radivoie și Radoika, la botez primind numele Prvoslav. Școala primară și gimnazială le-a urmat în localitatea Ciurug, iar liceul în Novi Sad. În 1986 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad. Înainte de absolvirea facultății, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Deceani, 1985, de către ieromonahul Irineu, actualul episcop de Bacika. După absolvirea facultății, a plecat la studii post-universitare la Atena, unde va rămâne până în 1990.
Cu binecuvântarea Episcopului de Bacika, Irineu, la 6 octombrie 1990, s-a transferat la mănăstirea Kovili. Acolo, pe 21 noiembrie 1990, a fost hirotonit ieromonah și numit stareț. Mănăstirea Kovili a fost condusă în trecut de Sf. Andrei Șaguna, semnalează r3media.
În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 14 mai 1999, ieromonahul Porfirie a fost ales Episcop vicar al episcopiei Bacika cu titulatura de Egher.
A susținut apoi lucrarea de doctorat la Facultatea de Teologie a Universității din Atena (2004), având ca temă „Posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu prin opera Apostolului Pavel, conform interpretării Sfântului Ioan Gură de Aur”.
În data de 29 iulie 2008, Consiliul republican de radiodifuziune l-a ales președinte.
În perioada 2010-2011 a fost numit și episcop militar, iar apoi coordonatorul sectorului pentru relația dintre Biserică și Armată.
În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 24 mai 2014, episcopul Porfirie a fost ales Mitropolit de Zagreb și Ljubljana. A fost întronizat în data de 13 iulie 2014, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Zagreb. Slujba de întronizare a fost oficiată de către vrednicul de pomenire patriarh Irineu.
Mitropolitul Porfirie, ca unul dintre cei mai proeminenți clerici și intelectuali sârbi contemporani, are un cerc extrem de larg de prieteni, nu doar în țară, ci are relații personale de prietenie și cooperare cu clerici și reprezentanți ai altor Biserici și comunități religioase, spune Pr. Pavel Goreanu
Noul Patriarh al Serbiei vorbește cursiv neogreacă, engleză și germană și puțină rusă. El predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad disciplina „Psihologia Pastorală”.
Historical moment – "Axios" to the new patriarch of the Serbian Orthodox Church pic.twitter.com/0yqFeZ1V8m
— Mladen Aleksic (@MladenAleksic85) February 18, 2021
Procedura de alegere
Regulamentul prevede ca patriarhul să fie ales sub bolțile bisericii, iar fiecare tur electoral este precedat de o rugăciune de invocare a Duhului Sfânt.
Patriarhul este ales prin vot secret. Pentru funcția de patriarh se aleg trei ierarhi, care, în urma votului secret, primesc mai mult de jumătate din voturile membrilor sinodului. Adică, sunt propuse câteva nume, care sunt supuse la vot. Dacă cel propus primește mai mult de jumătate din voturi, este trecut în lista candidaților pentru patriarh, iar dacă nu trece de pragul prevăzut, se propune un alt candidat. Alegerea se repetă până când vor fi aleși trei candidați cu numărul necesar de voturi.
Numele celor trei ierarhi sunt puse fiecare într-un plic separat. Apoi sunt sigilate și puse într-o Evanghelie, care este dusă în Sfântul Altar.
Preotul ales anterior la sedința Sinodului Permanent – un duhovnic dintre monahii cu viață îmbunătățită, după săvârșirea rugăcunii de invocare a Duhului Sfânt, este chemat de președintele Sinodului să scoată unul dintre cele trei plicuri sigilate din Evanghelie. Plicul este înmânat președintelui Sfântului Sinod, iar acesta deschide plicul și anunță numele noului patriarh ales. După anunțarea cu voce tare a numelui patriarhului ales, președintele Sinodului încheie ședința.
Acesta este așa-numitul „mod apostolic” de alegere a patriarhului, care a fost stabilit prin modificările aduse Regulamentului Bisericii Ortodoxe Sârbe din 1967, cu scopul de a preveni implicarea conducerii statului în alegerea întâistătătorului bisericii, în perioada comunistă.
Ce urmează
După alegerea noului întâistătător, a doua sau a treia zi, în cadrul liturghiei solemne, arhierești, urmează întronizarea în Catedrala Patriarhală, iar după aceea, noul patriarh ales, intră în drepturile și îndatoririle de conducător al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Conform tradiției, întronizarea se face în Catedrala Patriarhală „Sfântul Arhanghel Mihail” din Belgrad, iar a doua zi, sau la scurt timp, se repetă aceeași slujbă și în sediul patriarhiei din Peci, sediul istoric al Patriarhiei Sârbe.
Sursa: basilica.ro