Monumentul celor trei martiri din inima Chișinăului - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Monumentul celor trei martiri din inima Chișinăului

16:22, marți, 11 decembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , , ,

Zi de zi mii de oameni trec prin faţa Catedralei „Naşterea Domnului” din Chişinău fără a acorda atenţie unei pagini din istoria Basarabiei interbelice. Zilele trecute, istoricul Alexandru Magola a fost cel care mi-a arătat o placă de marmură amplasată în parcul Catedralei, şi trebuie să recunosc că de câte ori am trecut pe alături nu am acordat importanţă acestei plăci.

Cu această ocazie am constatat că placa este amplasată de Societatea Culturală „Ginta Latină” imediat după anii ’90, împreună cu o troiţă de lemn, din care cu părere de rău nu se mai păstrează decât baza (unde se mai observă sculptaţi Arhangelii Mihail şi Gavriil) în cinstea lui Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea.

„În anul 1922 a fost inaugurat, la Chişinău, un semnificativ monument dedicat cinstirii „apostolilor Basarabeni, martiri ai Sfintei cauze naţionale”. Era, astfel, finalizată iniţiativa unui comitet din Chişinău, prezidat de către Pantelimon Halippa. Iniţiatorii s-au bucurat de sprijinul Comitetului regional Chişinău al Societăţii „Mormintele Eroilor”, avîndu-i ca susţinători pe preşedintele comitetului, generalul de divizie S. Popovici şi generalul de divizie S. Macri. Acţiunea a fost preluată şi finalizată de către Comitetul Central al Societăţii „Mormintele Eroilor”, coordonat de către mitropolitul primat, dr. Miron Cristea. Lucrarea a fost încredinţată pentru realizare sculptorului Vasile Ionescu-Varo care a finalizat o stringentă chemare de cinstire a bravilor luptători pentru idealul naţional.

Amplasat în curtea catedralei, monumentul a fost executat din piatră, având reliefuri, vulturul, stema, inscripţiile şi elementele decorative turnate în bronz. Ansamblul avea un piedestal cu cinci trepte pe care era amplasat un panou vertical din piatră, unde erau încastrate reliefuri cu chipurile martirilor însoţite de inscripţiile: Simion Murafa, născut la 24 mai 1887, mort la 20 august 1917; părintele Alexei Mateevici, născut la 16 martie 1888, mort la 13 august 1917; Andrei Hodorogea, născut octombrie 1878, mort la 20 august 1917. Aceste reliefuri erau protejate de un vultur cu aripile larg deschise. Sub reliefuri erau cuvintele definitorii ale monumentului, menţionate mai sus. Cele trei reliefuri erau încadrate de elemente vegetale. În partea superioară erau plasate două ramuri. Una de stejar şi alta de laur, care încadrau stema României. Baza monumentului avea dimensiunile 4,35/1,92 m. Panoul de piatră avea dimensiunile de 2,75/3,00/0,60 m. Lucrarea a costat 140 000 lei.”

La dezvelirea monumentului partizanul edificării lui Pan Halippa a rostit un cuvânt de omagiere pentru martirii basarabeni din care desprindem doar începutul: „Înalt Preasfinte, Ilustre oaspe, Domnilor miniştri, Domnule general, Onorată asistenţă, ne-am adunat aici, ca prin prezenţa noastră la dezvelirea monumentului ridicat fiilor iubiţi ai Basarabiei – părintele Alexie Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea, să aducem un omagiu de pietate acestor luptători vajnici pentru cauza naţională. Mie, ca preşedinte al Comitetului de iniţiativă pentru ridicarea monumentului şi ca unul care am trăit împreună cu ei zile de trudă şi de luptă, îmi revine sarcina să lămuresc în câteva cuvinte cine au fost pentru neamul nostru fericiţi întru Domnul, ale căror chipuri le-am săpat în bronz pe acest monument şi a căror amintire datori suntem s-o săpăm şi în sufletele noastre, făcând din viaţa lor de muncă, luptă şi jertfă o pildă pentru noi şi pentru generaţiile care ne urmează…”

Acest monument a fost distrus odată cu invazia bolşevicilor din 1940, iar plăcile de bronz au fost evacuate la Bucureşti şi predate Muzeului de Arte „Carol al II-lea” în baza unui proces verbal. Prin acest gest, chipurile acestor martiri au fost ferite de profanare.

Credem că în timp jertfa lor va fi cunoscută în întreaga ţară, iar exemplul lor urmat de tinerii din zilele noastre,

Ion Poetaş, pentru ASCOR

Sursa: www.ascor.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com