Muşeţelul – floarea sănătăţii
12:27, miercuri, 26 martie, 2014 | Cuvinte-cheie: ajutor, ceai, muşeţelul, plante, romaniţa, sfaturi pentru sanatate, tratamente naturale, vindecare
Bătrânii din satele dobrogene îl mai numesc şi floarea raiului, semn al uimitoarei sale puteri de a vindeca orice suferinţă, de a aduce liniştea şi starea de bine. Puterile vindecătoare dăruite de natură îl înscriu, fără drept de apel, în prima linie a plantelor care întăresc sistemul de protecţie al organismului. Locul său binemeritat a fost confirmat şi de cercetările biochimiştilor contemporani, care au demonstrat că muşeţelul este un imbatabil amestec de substanţe imuno-stimulatoare.
În urma unui experiment realizat în Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că principiile active din florile de muşeţel ajută celulele sistemului imunitar să identifice şi să elimine mai rapid sursele de infecţie din organism. Finanţat de o companie farmaceutică din oraşul Oxford, studiul a avut ca subiect un eşantion format din paisprezece adulţi, şapte femei şi şapte bărbaţi. Fiecare voluntar a consumat cinci căni de ceai de muşeţel pe zi, timp de două săptămâni. La finalul experimentului, analizele de sânge au demonstrat atât existenţa unei puternice activităţi antibacteriene cât şi o eliminare accelerată a toxinelor. În următoarele şase luni, persoanele care au participat la experiment s-au bucurat de aceeaşi imunitate crescută.
Substanţele active din muşeţel se asimilează foarte uşor, dovedind o miraculoasă compatibilitate cu organismul uman. Proprietăţile antibacteriene şi antifungice sunt concentrate în uleiuri volatile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Alături de tradiţionala infuzie, există numeroase posibilităţi de a îmbina calităţile muşeţelului cu virtuţile altor medicamente naturale. Iată câteva reţete, uşor de pregătit acasă:
Infuzie din muşeţel şi cimbru
Este un tonifiant ideal pentru sistemul nostru imunitar, mai ales acum, în sezonul rece. Cimbrul reprezintă un veritabil antibiotic natural, care acţionează pe două fronturi: distruge agenţii patogeni şi întăreşte capacitatea organismului de a se autoapăra. Aceste calităţi amplifică acţiunea benefică a muşeţelului transformând infuzia într-o adevărată porţie de imunitate.
Ceaiul se prepară amestecând două linguri de muşeţel uscat (30 g) cu o lingură de cimbru uscat (15 g). Peste plante se toarnă un litru de apă şi se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică şi revigorează întregul organism.
Mixtură imunostimulatoare
Ingrediente: trei linguri de muşeţel uscat (aproximativ 45 g), o lingură de măceşe uscate şi mărunţite groşcior (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) şi două linguriţe de scoarţă de salvie uscată (10 g). Plantele se amestecă foarte bine şi se păstrează într-un recipient din sticlă, care poate fi închis ermetic. Pentru a obţine infuzia, se folosesc două linguriţe (10 g) din amestecul de ierburi la o cană de apă clocotită. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara, iar cura durează trei săptămâni.
Ceai împotriva infecţiilor fungice
Este un ajutor de nepreţuit când, datorită imunodeficienţei, infecţiile fungice dau primele semne sau deja s-au instalat. Ingrediente: două linguri de muşeţel (30 g), o lingură de mentă (15 g), o lingură de cimbru (15 g) şi două linguriţe de scorţişoară (10 g). Se folosesc două linguriţe de amestec la o cană de apă clocotită. Pentru profilaxie este recomandată o cană pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul infecţiilor, este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Ulei de muşeţel şi mentă
Este benefic mai ales pentru a reduce sensibilitatea căilor respiratorii superioare, principala “poartă” de intrare a viruşilor şi bacteriilor, punct vulnerabil al sistemului imunitar. Ingrediente: 40 g flori de muşeţel, uscate şi mărunţite, 20 g frunze de mentă uscate şi 300 ml ulei de măsline. Într-un vas emailat se amestecă întâi plantele şi apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest interval, se lasă la răcit şi se strecoară. Uleiul trebuie păstrat în sticluţe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Doza optimă este de o linguriţă, de două ori pe zi, pe toată durata anotimpului rece.
sursa formula-as.ro