National Geographic: Sfântului Mormânt din Ierusalim, 60 de ore înainte de resigilare
20:23, duminică, 20 noiembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: ierusalim, mormantul domnului, sapaturi arheologice
National Geographic a dat publicităţii noi informaţii privind continuarea excavărilor efectuate la Mormântul lui Iisus. Echipa a fost lăsata 60 de ore să studieze Sfântul Mormânt, înainte de resigilarea acestuia. Într-un articol recent al National Geographic, se arată:
Atunci când acoperitoarea din marmură a fost îndepărtata, la început, în noaptea din 26 octombrie 2016, o inspecție inițială efectuată de echipa de conservare de la Universitatea Tehnică Națională din Atena observase, dedesubt, doar un strat alcătuit din material de umplere (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe – click aici). Cu toate acestea, cercetătorii şi-au continuat munca, non-stop, pe parcursul celor 60 de ore, şi o altă placă de marmură, cu o cruce sculptată pe suprafața sa, a fost scoasă la lumină. Până în noaptea de 28 octombrie, cu doar câteva ore înainte ca Sfântul Mormânt să fie resigilat, patul de înmormântare original din calcar a fost dezvăluit intact.
„Sunt absolut uimit. Genunchii îmi tremură un pic, pentru că nu mă așteptam la acest lucru”, a declarat Fredrik Hiebert, arheolog al National Geographic.
„Nu putem spune sută la sută, dar pare să fie vizibila dovada că locaţia Mormântului nu s-a pierdut de-a lungul timpului, ceea ce oamenii de știință și istoricii s-au întrebat de zeci de ani”.
In plus, cercetatorii au confirmat existenta pereților originali ai peșterii de calcar, in Edicula din secolul al XVIII-lea, sau Altarul care înconjoară Mormântul. O fereastră a fost tăiată în peretele interior sudic al Altarului, pentru a expune unul dintre pereții peșterii.
„Aceasta este Piatra Sfântă [Roca, Stanca], venerata de secole, dar abia acum poate fi văzuta de fapt”, a declarat șeful conducător științific, Prof. Antonia Moropoulou, care dirijează conservarea și restaurarea Ediculei.
Chiar daca din punct de vedere arheologic este, inca, imposibil de spus dacă Mormântul recent descoperit din Biserica Sfântului Mormânt este locul de înmormântare al Celui cunoscut sub numele de Iisus din Nazaret, există dovezi indirecte care să sugereze că identificarea sit-ului de către reprezentanții împăratului Constantin, cu aproximativ 300 de ani mai târziu, poate fi una credibila.
Cele mai timpurii inregistrari legate de înmormântarea lui Iisus provin din Evangheliile canonice, primele patru Cărți ale Noului Testament, despre care se crede că au fost compuse la zeci de ani după Răstignirea lui Hristos, aproape 30 dupa Hristos. Deși există variații privind detaliile, inregistrarile descriu in mod echivoc modul în care Hristos a fost îngropat într-un Mormânt tăiat in piatră, aparținând lui Iosif din Arimateea, un bogat care a urmat lui Iisus.
Arheologii au identificat mai mult de o mie de astfel de morminte tăiate stâncă, în zona din jurul Ierusalimului, spune arheologul si donatorul National Geographic, Jodi Magness. Fiecare dintre aceste morminte familiale constau dintr-unul sau mai multe camere funerare, cu nișe lungi tăiate în părțile laterale ale rocii, pentru a se potrivi trupurilor neinsufletite.
„Toate acestea sunt in perfecta concordanță cu ceea ce știm despre inmormantarea evreilor bogati din vremea lui Iisus”, spune Magness.
„Acest lucru nu dovedeste, desigur, faptul că evenimentul a fost unul istoric. Dar ceea ce sugerează, este că, indiferent de sursele relatărilor Evangheliilor, ele erau familiarizate cu această tradiție și aceste obiceiuri funerare”.
Tradiția evreiască interzicea îngroparea în interiorul zidurilor orasului, iar Evangheliile specifică faptul că Iisus a fost îngropat în afara Ierusalimului, în apropierea locului Răstignirii de pe Golgota („Locul Capatanii”). La câțiva ani după ce înmormântarea a avut loc, se aminteste ca zidurile Ierusalimului au fost extinse, Golgota și Mormântul din apropiere ajungand sa se afle în oraș.
Atunci când reprezentanții lui Constantin au sosit la Ierusalim, în jurul anului 325 dupa Hristos, pentru a localiza Mormântul, ei au vizat un templu construit de imparatul roman Hadrian cu aproximativ 200 de ani mai devreme. Sursele istorice sugerează că Hadrian a construit templul, peste Mormânt, pentru afirmarea dominației religiei de stat romane asupra sit-ului venerat de creștini.
Potrivit lui Eusebiu, Episcop de Cezareea, templul roman a fost distrus, iar săpăturile sub acesta au dezvăluit un Mormânt tăiat in piatră. Partea superioară a peșterii a fost desprinsă, pentru a fi expus interiorul, iar o biserică a fost construită în jurul acesteia, anexata Mormântului. Biserica a fost complet distrusa de fatimizi în 1009 și reconstruită la mijlocul secolului al XI-lea.
Excavațiile din interiorul Bisericii Sfântului Mormânt, din secolul al XX-lea, au dezvăluit rămășițele a ceea ce se crede a fi fost templul lui Hadrian si zidurile bisericii originale a lui Constantin. Arheologii au descoperit, de asemenea, o carieră veche de calcar și cel puțin alte sase morminte taiate in piatra, dintre care unele pot fi văzute si astăzi.
Prezența altor morminte ale perioadei reprezinta o dovada arheologica importanta, potrivit lui Magness.
„Ceea ce arată, de fapt, ca acest domeniu a fost un cimitir evreiesc din afara zidurilor Ierusalimului, în vremea lui Iisus”.
Potrivit lui Dan Bahat, fost arheolog al orașului Ierusalim:
„Noi nu putem fi absolut siguri că locul Bisericii Sfantului Mormânt este locul de înmormântare al lui Iisus, dar cu siguranță nu avem niciun alt sit la fel de important care sa sugereze asta, și nu avem într-adevăr niciun motiv sa respingem autenticitatea sit-ului”.
Pe parcursul ultimelor zile, patul de inmormantare [cripta] a fost resigilat prin placarea originala cu marmura și nu va mai putea fi expus din nou, timp de secole sau chiar milenii.
„Conservarea arhitecturală pe care o implementăm este destinata să dureze pentru totdeauna”, a spus Moropoulou.
„Înainte de a fi resigilat, cu toate acestea, o documentație vastă a fost realizată privind suprafața rocii” – se arata in raportul National Geographic.
Arheologul Martin Biddle, care a publicat un studiu despre istoria Mormântului, în 1999, consideră că singura modalitate de a ști cu adevărat, sau de a intelege de ce oamenii cred că Mormântul este, într-adevăr, cel în care spun Evangheliile ca a fost asezat Trupul lui Iisus, este aceea de a examina cu atenție datele colectate in momentul in care patul de ingropare si peretii pesterii au fost expusi.
„Suprafețele de roca trebuie să fie analizate cu cea mai mare grijă, vreau să spun cu minuțiozitate, in ce priveste inscriptiile”, a spus Biddle, amintind alte morminte din zonă care trebuie să fi fost de o importanță considerabilă, acestea fiind acoperite cu cruci și inscripții pictate și zgâriate pe suprafețele de rocă.
„Problema inscriptiilor este absolut cruciala”, spune Biddle.
Între timp, echipa Universitatii Tehnice Naționale din Atena continuă restaurarea Ediculei. Restauratorii vor fotografia, curăța și documenta fiecare centimetru din Altar, pentru cel puțin încă 5 luni de zile, colectand informații valoroase, pe care oamenii de știință sa le studieze ani de zile, într-o încercare de a înțelege mai bine originea și istoria unuia dintre cele mai sacre locuri din lume – se incheie raportul National Geographic, semnat de Kristin Romey. Pentru a vedea mai multe fotografii puse la dispozitie de National Geographic, puteti da click aici!