Ne facem rugăciunea înainte de masă? De ce ar trebui:
21:45, vineri, 2 decembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: beneficii, binecuvantare la masa, rugaciunea, rugaciunea inainte de masa, tatal nostru, vindecarea prin rugăciune
Ştim de mici copii, că e bine să ne rugăm înainte de masă, habar nu avem însă care sunt beneficiile practice ale acestui act. Chiar dacă n-am mai făcut-o ca adulţi, i-am văzut măcar pe alţii stând în jurul mesei şi spunând un Tatăl nostru. Poate ne ruşinăm în public deşi nu văd de ce, dar când nu o facem nici acasă, cum să inceapă să ne folosească?
Dar dacă rezultatele concrete ale rugăciunii spuse înaintea bucatelor sunt sănătate, dezinfectarea mâncării şi a băuturii de eventualii agenţi patogeni prezenţi şi chiar scăderea drastică a nivelului radiaţiilor ionizante, ce mai spunem – mai zâmbim ironic când vedem un om înţelept făcând cruce peste pahar inainte de a bea? Dacă da, e numai în paguba noastră:
„O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologi e al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Sankt Petersburg . „Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele din organismul uman, Dar ea repară şi structura grav afectată a conştiinţei.”[2]
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sfintele icoane. Oamenii de ştiinţă din Sankt Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul „material” al acestui fenomen divin.[1]
Profesorul Slezin a făcut ceva de necrezut – a masurat puterea rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogramele unor călugări în timp ce se rugau şi a captat un fenomen neobişnuit – „stingerea” completă a cortexului cerebral.
Această stare poate if observată numai la bebeluşii de trei luni, atunci când se află lângă mamele lor, în siguranţă absolută. Pe masură ce persoana creşte, această senzaţie de siguranţă dispare, activitatea creierului creşte şi acest ritm al biocurenţilor cerebrali devine rar, numai în timpul somnului profund sau al rugăciunii, aşa după cum a dovedit omul de ştiinţă. Valeri Slezin a numit aceasta stare necunoscută „trezie uşoară, în rugăciune” şi a dovedit ca are o importanţă vitală pentru orice persoană.
Este un fapt cunoscut că bolile sunt cauzate mai ales de situaţii negative şi afronturi care ne rămân înfipte în minte. În timpul rugăciunii, însă, grijile se mută pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibilă atât vindecarea psihică şi morală, cât şi cea fizică.
Slujbele bisericeşti ajută şi ele la ameliorarea sănătăţii. Inginera şi electrofiziciana Angelina Malakovskaia, de la Laboratorul de Tehnologie Medicală şi Biologică a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sănătăţii unor enoriaşi înainte şi după slujbă. A rezultat că slujba în biserică normalizeaza tensiunea şi valorile analizei sângelui.
[1] De fapt, după cum se va vedea, au fost capabili să măsoare unele efecte, dovedind cu mijloacele ştiinţifice actuale ceea ce Sfinţii Părinţi ştiu, prin experinţă, de 2000 de ani, Dar „mecanismul”, fiind divin, nu poate if explicat în termeni omeneşti. (N.T.)
[2] Această putere vindecătoare pe plan fizic, moral şi spiritual a rugăciunii Tatăl Nostru şi a rugăciunii, în general, spusă cu credinţă, am vazut-o cu ochii mei în programul 12 Paşi pentru Alcoolici Anonimi şi Al-Anon (pentru familii afectate de alcoolism). Oameni care erau la un pas de moarte sau pacienţi în spitale de boli mentale au suferit transformări miraculoase. Nu numai că Le-a dispărut obsesia alcoolului, Dar au ajuns să aibă o sănătate perfectă. Pentru a-şi menţine această stare, continuă să se roage, să practice cei 12 Paşi şi să se abţină de la orice substanţă cu proprietăţi psihotrope, inclusiv uneori anestezia la dentist. Părintele Ortodox Melethios Weber, în cartea as „Doisprezece Paşi de Transformare” (Twelve Steps of Transformation) explică bazele ortodoxe ale programului, care are efecte pozitive şi asupra neortodocşilor, cu condiţia să aibă credinţă în Dumnezeu.(N. T.)
www.eufrosin.wordpress.com