O născocire alarmistă, pentru a discredita Biserica
17:16, sâmbătă, 28 martie, 2015 | Cuvinte-cheie: denigrare, discreditare, monahism, patriarhia română
În ediţia din 27 martie 2015, publicația online Naţional a postat articolul intitulat Patriarhia şi-a făcut Serviciul Monahal de Informații!, semnat de domnul Cătălin Tache.
Patriarhia Română infirmă categoric existența unui serviciu monahal de informaţii care ar activa pe lângă conducerea superioară a Bisericii Ortodoxe Române şi consideră că articolul este o născocire alarmistă a domnului Cătălin Tache, pentru a diminua încrederea oamenilor în slujitorii Bisericii, mai ales acum în Postul Sfintelor Paști când oamenii se spovedesc şi se împărtășesc mai des. Probabil, în criză de subiecte de prima pagină care în general sunt bine remunerate, jurnalistul de la Naţional să fi încercat să transforme în subiect de presă zvonuri colportate de oameni invidioși şi ostili Bisericii, într-o “vreme de psihoză” privind serviciile secrete.
Articolul este scris într-un stil în aparență sobru, iar domnul Cătălin Tache, fără să probeze, încearcă să convingă publicul cititor asupra veridicității afirmațiilor sale prin prezentarea unor “argumente” fanteziste. De exemplu, acest presupus serviciu monahal de informații, spre surprinderea cititorului, este iniţiat sau dirijat tocmai de civili şi ar viza politicieni şi oameni de afaceri, fără a se menţiona măcar un singur nume dintre aceștia.
În continuare, pentru a spori atmosfera de mister şi a captiva interesul, jurnalistul de la Naţionalinventează presupuse protocoale de colaborare cu structuri de sistem din cadrul Ministerului de Interne şi dezinformează prin menţionarea unui tratament preferenţial al reprezentanţilor Bisericii pe Aeroportul Internaţional Henry Coandă.
Precizăm faptul că toate acţiunile de protocol ale Patriarhiei Române la Aeroportul Internaţional Bucureşti-Otopeni se derulează prin Serviciul de protocol al Aeroportului pe baza unui contract de prestări servicii cu respectarea normelor de securitate aeroportuară în vigoare, atât pe fluxul normal de călători, cât şi prin salonul Oficiali – corp C.
Ne mai surprinde şi faptul că autorul articolului nu ridică problema legalităţii unui presupus serviciu de informaţii monahal care, evident, ar contraveni în primul rând rânduielilor statutare bisericeşti. Oricum, se vede că scopul articolului este acela de-a denigra Biserica, mai ales după rezultatul pozitiv privind ora de Religie în şcolile publice.
În concluzie, domnul Cătălin Tache dovedeşte multă fantezie, dar şi puţină responsabilitate jurnalistică în a informa corect publicul cititor.
Biroul de presă al Patriarhiei Române, www.basilica.ro