O sărbătoare de suflet pentru locuitorii satului Sămășcani, raionul Șoldănești
15:49, vineri, 12 iunie, 2015 | Cuvinte-cheie: sarbatoare
Pe data de 7 iunie curtea bisericii „Nasterea Maicii Domnului”din satul Sămăşcani a devenit neîncăpătoare. Zeci de creştini din partea locului, dar și din satele megieșe au asistat la liturghia de duminică. Toţi aşteptau cu mare nerăbdare începutul sărbătorii „Lumină din lumină” consacrat memoriei domnitorului Ștefan ce Mare , în cadrul căreia a avut loc sfinţirea letopisețului voevodului încrustat în piatră şi steagului cu chipul Sfintului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul armatei şi purtătorul de biruinţe.
Cu flori și cuvinte bune și mic, și mare au venit în curtea bisericii pentru a-l lăuda pe Domnul. La sărbătoare au fost prezenți un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Șoldănești, Vasile Rotari, Iurie Prisăcari, președintele interimar al raionului Șoldănești, Maria Nasu ex deputatul Parlamentului Republicii Moldova , Grigorie Zănoagă şeful secţiei cultură a raionului Soldăneţti. La sărbătoare creştinii au luat cunostintă de istoria bisericii după cercetările făcute de profesoara de istorie de la gimnaziul din localitate. Participanții la festival au evoluat cu voie bună și dăruire de sine interpretînd diferite cîntece dedicate marelui voievod.
Elevii gimnaziului au prezentat un frumos recital dedicat Viteazului muşatin. Prin organizarea acestui eveniment duhovnicesc, parohul bisericii, Mihail Făgurel, este convins că va încuraja creștinii la fapte demne de înaintașii noștri şi va fi o pildă pentru viitoarele generații. Cu migală şi răbdare îi convinge pe creştini că credinţa este cea mai mare zestre spirituală pe care Familia, Biserica, Scoala, Comunitatea o pot transmite generatiilor în creştere.
Pentru activitatea sîrguincioasă spre binele și mărirea sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, au fost înmânate diplome unui grup de creștini. După cum a fost menționat la eveniment biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Sămășcani este unicul în raionul Șoldănești lăcaș sfânt în curtea căruia a fost înălțat un ansamblu de monumente printre care bustul lui Ștefan cel Mare și macheta bisericii din localitate.