Păcătoasa Teodora (2011) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Păcătoasa Teodora (2011)

18:00, marți, 29 noiembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Se numeşte Teodora. Are frumuseţea tinereţii şi inocenţa unei iubiri. Da, Teodora iubeşte. Dar iubeşte fără dorinţă şi fără de păcat!

Păcătoasa Teodora este un documentar coproducţie România – Franţa, realizat la Mânăstirea Văratec în regia Ancăi Hirţe. Regizoarea a debutat în cinematografie în 1994, cu scurtmetrajul Venus, urmat de Dali şi Dali (1996). În 1998 realizează împreună cu Jean Lefaux documentarul De la chute despre efectele violenţei asupra spritului şi corpului în România anilor `50, apoi Voyage dans l’irréalité immédiate (2004), un documentar despre starea României, despre mentalităţi, clişee şi anti-clişee, dorinţa de a schimba şi neputinţa de a o face. În 2008, a realizat documentarul Je dors mais mon cœur veille (2008), selecţionat la Caméra des Champs, Ville-sur-Yron, 2008 şi la Festivalul Traces de Vie, Clermont Ferrand, 2008.

“Păcătoasa Teodora” prezintă, cu obiectivitate laică şi umilinţă creştină, pregătirea şi ritualul de nuntire al tinerei fete cu Domnul.

Lumea prezentată de regizoarea Anca Hirţe este curată, aproape copilărească: peisajele de la Mânăstirea Văratec sunt de o frumuseţe tulburătoare, iar viaţa măicuţelor lină. E o lume a bucuriei şi aprecierii pentru lucruri ce pot părea mici, precum un fulg de nea sau primele fructe coapte din grădina Mânăstirii. Unele cadre sau momente ale documentarului surprind pentru ochii noştri profani, Edenul în simplitatea şi puritatea sa.

Ritualul prin care Teodora intră în rândul măicilor la Mânăstirea Văratec este deosebit de emoţionant. Regizoarea reuşeşte prin prin cadrele alese şi efectele de montaj să includă spectatorul în acest ritual. Deşi în sală, eşti mai aproape de Teodora şi-i înţelegi emoţia.

“Păcătoasa Teodora” a obţinut premiul Astra Film, (Competiţia România -Festivalul de Film Astra, Sibiu, 2011) şi a fost nominalizat la Premiile GOPO 2012, secţiunea cel mai bun documentar. În luna mai 2012, “Păcătoasa Teodora” poate fi vizionat la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Filmului European la Bucureşti (3 – 13 mai), Braşov (10 – 13 mai), Timişoara (17 – 20 mai), Tîrgu-Mureş (17 – 20 mai) şi Iaşi (24 – 27 mai).

“Filmul Ancăi Hirte este tulburător. Aş avertiza însă cititorul să nu treacă peste faptul că impresiile şi părerea mea sînt subiective. Foarte subiective. De aceea, dintru început, aş spune că am simţit nevoia să văd filmul de două ori, oscilînd între a mă lăsa subjugată fie de conţinutul lui, fie de imaginile nemăsurat de frumoase ale lui. Este, fără îndoială, un documentar foarte artistic.” (Aurora Liiceanu, Dilema Veche)

“Păcătoasa Teodora” nu este un film trist şi nici un documentar sobru. Este povestea unei bucurii, pe care lumea din afara sălii de cinema nu ştie (încă) să o cuprindă.