“Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău…” Slujire arhierască în duminica a VII-a după Paști la Mănăstirea Curchi
13:00, duminică, 13 iunie, 2021 | Cuvinte-cheie: episcop siluan salari
„Aceasta este viața veșnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat și pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis” (Ioan 17,3)
În Duminica a VII-a după Paști, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.
Această Duminică este consacrată unui eveniment extrem de important din viața Bisericii, Sinodul I Ecumenic, din anul 325, convocat de Sfântul Împărat Constantin, unde, potrivit tradiției, s-au adunat 318 Sfinți Părinți, printre care Sfântul Atanasie cel Mare, Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei și Sfântul Spiridon al Trimitundei.
„Astăzi slăvim pe Sfinţii Părinţi de la primul Sinod Ecumenic, pe cei trei sute optsprezece, care ne-au şi arătat şi au mărturisit adevărul Evangheliei lui Hristos şi adevărul Bunei Sale Vestiri: că această lume a încetat să mai fie ostrovul morţii şi a devenit ostrovul nemuririi. Şi fiecare este chemat să ajungă să trăiască aceasta, să-şi găsească sensul în această lume ca fiinţă omenească, sensul adevărat, singurul sens. Iată, trei sute optsprezece Părinţi: ce au mărturisit ei, ai cui martori sunt ei? Sunt martorii Dumnezeu-Omului Hristos Celui Înviat, sunt martorii Lui, ca Dumnezeu Cel Adevărat. Prin ce L-au mărturisit ei? L-au mărturisit prin viaţa lor sfântă, prin biruinţa lor asupra păcatelor, asupra, morţii, biruinţa asupra iadului şi asupra tuturor diavolilor”, ne spune Sfântul Iustin Popovici.
La Sinodul I Ecumenic de la Niceea au fost combătute ereziile vremii, printre care în primul rând învățătură eretică a lui Arie care se raporta cu o înțelegere pur omenească la Taina Întrupării Mântuitorului, știrbindu-I Acestuia calitatea dumnezeirii Sale. De asemenea, la acest Sinod au fost formulate primele articole ale Simbolului de Credință. Noi astăzi repetăm cuvintele Crezului fără a conștientiza cât de important este fiecare cuvânt al acestui text! Pentru fiecare cuvânt al său mii de oameni și-au jertfit viața, după cum alte milioane de creștini și-au dat viața pentru credința adevărată în Hristos. Fiecare dintre noi ar trebui să conștientizăm că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, nu un personaj minunat, nu un om excepţional, ci „Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut„.
După citirea pericopei evanghelice PS Siluan a adresat un cuvânt de zidire către cei prezenți, evidențiind principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic. “Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi I-ai dat, ca să fie una precum suntem şi Noi,” – sunt cuvintele cu care se roagă Mântuitorul Hristos pentru unitatea tuturor celor care îi vor urma lui. Mântuitorul Hristos S-a rugat pentru unitatea ucenicilor Lui și a Bisericii Sale, știind prin atotputernicia și atotștiința Sa că vor există în viața Bisericii și a credincioșilor primejdiile neînțelegerilor și dezbinărilor, pe care oamenii nu vor reuși să le depășească decât păstrând la rândul lor duhul rugăciunii și al unității”, a menționat Preasfinția Sa.
Să-L rugăm pe Dumnezeu să dobândim viața cea veșnică prin cunâoașterea Lui ca Dumnezeu adevărat, cunoașterea trimisului Său, Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, cunoașterea Sfântului Duh care din Tatăl purcede, pe care Îl rugăm să coboare peste noi și peste lume la fiecare Sfântă și Dumnezeiască Liturghie, la fiecare clipă de rugăciune, de liniște, de smerenie și de cunoaștere adevărată.
Sursa: https://manastireacurchi.md/