Părintele Iustin Pârvu: 101 ani de la naştere
15:10, luni, 10 februarie, 2020 |
Părintele Iustin Pârvu s-a născut în 10 februarie 1919 și a primit la botez numele Iosif. Luni, se împlinesc 101 ani de la nașterea marelui duhovnic de la Mănăstirea Petru Vodă.
A intrat, ca frate, la Mănăstirea Durău în anul 1936, iar în anul 1940 a fost tuns în monahism primind numele de Iustin. În anul 1941 a fost hirotonit preot.
A participat ca preot militar în al doilea război mondial, apoi a fost întemnițat pe motive politice între anii 1948-1964.
Cei 12 ani închisoare i-a petrecut în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.
După perioada de detenție a viețuit la Mănăstirea Secu, până în 1975, când a plecat la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț.
În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă, pe care a condus-o ca stareț până la trecerea sa la Domnul.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus despre Arhim. Iustin că a fost un mare duhovnic, „ziditor de suflete și ctitor de mănăstiri”.
De asemenea, „Părintele Arhimandrit Justin Pârvu a dat speranță celor ce suferă, pentru că el însuși a trecut prin suferință”, a mai precizat Patriarhul.
„Privind la lumina vieții sale și la mulțimea ucenicilor pe care Părintele Iustin Pârvu i-a îndrumat pe calea mântuirii în Hristos, considerăm că trecerea sa la cele veșnice este o pierdere pentru viața și lucrarea pastorală a Bisericii, pentru monahismul românesc și pentru mulțimea credincioșilor care l-au cunoscut”, a spus Patriarhul în 2013.
Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, a trecut la Domnul în seara zilei de 16 iunie 2013 la vârsta de 94 de ani.
Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu a fost înmormântat, joi, 20 iunie 2013, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă.
Sursa: https://basilica.ro/