Părintele Sergiu Curnic – decorat prin Decret prezidențial cu „Ordinul de Onoare” pentru restaurarea a trei biserici de lemn
11:30, joi, 19 aprilie, 2018 | Cuvinte-cheie: biserica de lemn, Chisinau, muzeul satului, ordinul de onoare, serghei curnic
Recent în cadrul unei ceremonii oficiale la Reședința de Stat, Președintele Republicii Moldova, Dl Igor Dodon a înmînat distincții de stat unui grup de cetățeni ai Republicii Moldova, în conformitate cu decretele pe care le-a semnat anterior.
Astfel, au fost conferite ordine și medalii unor cetățeni care au activat în diverse domenii iar pe parcursul anilor s-au remarcat prin muncă îndelungată şi prodigioasă. Printre aceștia, sportivi de performanţă care au obținut succese în cadrul unor competiţii naționale și internaţionale, actori care au dus faima țării noastre peste hotare, militari care au contribuit la educarea tinerei generații în spiritul militaro-patriotic, persoane din domeniul administrației publice care au promovat transformările social-economice, și alte categorii de cetățeni care reprezintă mai multe generații.
Printre cei decorați l-am aflat și pe părintele Sergiu Curnic, căruia prin decretul Președintelui Republicii Moldova i-a fost conferit „Ordinul de Onoare” în semn de apreciere pentru activitatea rodnică pe tărâm misionar-social și edificarea a trei biserici din lemn.
„Prima biserică pe care am restaurat-o este bisericuța de lemn din satul Palanca, Călărași, acolo unde am fost numit preot în anul 2002. Tot atunci au început și lucrările de restaurare a bisericuței. În 2009, lăcașul a fost deschis, iar liturghiile se țin și în prezent”, ne mărturisește preotul Sergiu Curnic, care a slujit la biserica din Palanca, iar din 2011 este parohul bisericii medievale de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Chișinău.
„În primul rând, eu sunt preot, iar când am văzut bisericile prăbușite, m-am întrebat dacă în aceste biserici au fost cândva sute de mii de slujbe, cum se face că timp de 300 de ani oamenii au avut grijă de ele, dar în prezent noi nu suntem în stare să le păstrăm? Scopul meu a fost să le dau viață. În Republica Moldova mai sunt oameni care pun mână de la mână și fac ceva”, îşi explică gestul preotul Sergiu Curnic.
Biserica medievală, dar şi bisericuţa care este reconstruită în prezent se află pe teritoriul Muzeului Satului din Chişinău, un proiect care trebuie să cuprindă șase zone etnografice şi 165 de monumente, printre care mori de vânt, mori de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodăreşti, crucifixe, un han, o crâșmă și multe altele, doar că, în prezent, acolo se află doar bisericuța veche de câteva secole, reconstruită nemijlocit la iniţiativa şi din resursele parohului și a oamenilor de bună credință.
„Eu mă ocup de ceea ce ține de suflet, fac tot ce-mi stă în puteri. Chiar dacă aceste hectare pentru Muzeul Satului au fost alocate încă în 1992, în afară de o moară, care însă a ars în 1993, nu s-a mai făcut nimic. Am ridicat biserica la inițiativa mea, nu am primit bani sau resurse de la stat. Nu vrea nimeni să se ocupe de amenajarea muzeului. Mi-am propus ca anul viitor să aduc aici și vechea moară de vânt din satul Cernoleuca, Dondușeni, moara care la fel este un monument de valoare al țării”, ne spune cu încredere parohul.
„Orice biserică, atât timp cât are ușile deschise, se fac slujbe, oamenii au grijă de ea, se păstrează”, a conchis părintele Sergiu Curnic.
Biserica medievală de lemn „Adormirea Maicii Domnului” activează în regim obișnuit și are ușile deschise pentru toți creștinii, iar pe lângă faptul că este un lăcaș spiritual, biserica este și un monument istoric şi arhitectural deosebit.