Paşi spre Cununie - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Paşi spre Cununie

Părinte, cum trebuie să se pregătească doi tineri pentru Cununie?

Astăzi prea puţini tineri se gătesc strict pentru Taina Cununiei, căci cea mai mare atenţie o acordă ceremonialului laic. Luni întregi îi poţi observa cum sunt în griji şi pregătiri legate de sală, vestimentaţie, meniu, foto/video etc. Uneori ceremonia o organizează părinţii şi tot ei decid ce, unde, cum? Alteori îi vezi pe tineri destul de siguri şi ambiţioşi, care ”își fac nunta”.

Rar când se cunosc tinerii din aceeași localitate, de aceea e nevoie de o întâlnire cu preotul, care este una de cunoaștere și de cercetare a vieții tinerilor. Adesea poți depista că cei care solicită cununia nici nu sunt botezați, alții sunt în diverse grade de rudenie… deci au grave impedimente pentru căsătorie. Se mai întâmplă să aflăm că unii vin nu de bunăvoie, alții se iau nu din dragoste sinceră și curată.

Tot necesar este ca solicitanții căsătoriei să urmeze mai întâi procedura de înregistrare a căsătoriei civile, care exclude din start câteva impedimente, după cum ar fi altă căsătorie concomitentă sau dacă persoanele nu sunt certate cu legea.

Este foarte important ca mirii să fie spovediți, împăcați și, dacă nu au piedici canonice, să fie împărtășiți înainte de a li se oficia încă o Taină a Bisericii.

Ce paşi sunt de urmat până la săvârşirea acestei Taine?

În vechime până la Cununie urma Logodna, care astăzi rar când are caracter religios, de binecuvântare a inelelor. Ca regulă Logodna bisericească se săvârșește împreună cu Cununia. Altă logodnă a devenit cea cu caracter laic, când se întâlnesc rudele mirilor și ”pun țara la cale”, când și cum va avea loc ceremonia.

E bună dubla binecuvântare pentru tineri, iar înainte de a primi binecuvântarea Bisericii, aceștia o solicită pe a părinților.

Nu avem pași ”bătuți în cuie” spre Cununie, însă cei care vin în fața altarului trebuie să fie maturi, conștienți, sinceri și dornici pentru o viață de familie cu toate componentele și responsabilitățile.

Care e ziua din săptămână potrivită pentru cununie?

Nu se mai ține cont de ziua când ar fi bine să fie oficiată Cununia. Cea mai recomandată zi este duminica, imediat sau chiar în cadrul Liturghiei. Potrivit practicii și prevederilor Bisericii noastre sunt permise nunți și în zile de luni, miercuri și vineri din afara posturilor, dacă nu sunt în ajunul unor praznice mai importante sau în ajun de hramuri.

Ce trebuie să aducă tinerii cu ei la Biserică în această zi?

Tinerii ce se căsătoresc urmează să-și aducă inima la altarul familiei, celelalte nu sunt obligatorii. Deși în conștiința poporului nostru astfel de ceremonii sunt însoțite cu ceremonialuri și cu obiceiuri de aducere a unor daruri, care variază de la localitate la alta. Însă nu trebuie să ne scufundăm în astfel de mărunțișuri, căci riscăm să ne scape esența.

Pot fi cununaţi tinerii care nu au naşi?

Adesea nășia la Cununie nu mai este o prezență duhovnicească. Nașii sunt luați din interes financiar sau drept decor al ceremoniei. Perfect ar fi să se stabilească o legătură intimă și de rudenie între fini și nași.

Nu în toate Bisericile Ortodoxe locale întâlnim nași de cununie. Unii se căsătoresc având doar martori ai tainei dumnezeiești.

La ce preot să se cunune tinerii? E obligatoriu să aibă ambii acelaşi duhovnic?

Foarte puțini din cei care se spovedesc înaintea Cununiei s-au mărturisit în general în viața lor, iar cei care și-au identificat vre-un duhovnic sunt numărați pe degete. Ar fi bine familia să-și găsească duhovnicul, deci medicul și îndrumătorul duhovnicesc.

Din interviul  pr. Octavian Moşin pentru revista „Mireasa&Mirele”, decembrie, 2014

Contact Form Powered By : XYZScripts.com