Patriarhul Rusiei s-a întâlnit cu delegația Bisericii Ortodoxe Române
17:24, vineri, 26 iulie, 2013 | Cuvinte-cheie: biserica, creștinarea rusiei, Moscova, ortodox, patriarhia română, patriarhia rusă, Patriarhul Chiril, probleme, Rusia
La 26 iulie 2013 a avut loc convorbirea Sanctității Sale Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii Chiril cu membrii delegației Bisericii Ortodoxe Române, care au sosit la sărbătorirea aniversării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei. În componența delegației intră mitropolitul Europei Occidentale și de Sud Iosif și diaconul Eugen Rogoti.
Întâlnirea s-a desfășurat în trenul care se deplasa de la Moscova la Kiev, unde vor continua solemnitățile în cinstea importantei aniversări.
La întâlnire, de asemenea, au luat parte președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, vicepreședintele DREB protoiereul Nicolai Balașov, secretarul DREB pentru relații interortodoxe protoiereul Igor Iakimciuk, colaboratorul DREB A.Iu. Hoșev.
Salutând delegația Bisericii Române, Sanctitatea Sa a menționat că sărbătorirea aniversării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei are o mare semnificație pentru întreaga lume ortodoxă. „Pe parcursul istoriei, Sfânta Rusie a avut o relație nemijlocită și cu Balcanii, și cu Carpații, și cu pământurile Dunărene, de aceea toate ele constituie, într-un anumit sens, lumea comună creștin-ortodoxă estică”, a spus Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril, mărturisind că legăturile între Bisericile Rusă și Română întotdeauna erau foarte trainice. „Noi avem sfinți comuni, suferințe comune și bucurii comune”, a continuat Sanctitatea Sa, mulțumind membrilor delegației pentru participarea la solemnități.
Mitropolitul Iosif i-a transmis Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse salutul Preafericitului Patriarh al României Daniel. El a mai menționat că pe noi ne unește limbajul comun al serviciului divin, iar sfinții care sunt venerați atât de Biserica Rusă, cât și de cea Română îmbogățesc duhovnicește popoarele rus și român.
Mitropolitul Iosif a transmis și cuvinte de mulțumire ale Patriarhului Daniel pentru susținerea de către Patriarhia Moscovei a poziției Bisericii Ortodoxe Române în dosarul „Sindicatul „Păstorul cel bun” contra României”, după examinarea căruia Camera superioară a Curții europene pentru drepturile omului a recunoscut dreptul statului de a refuza înregistrarea juridică a structurilor anticanonice în componența unei Biserici canonice. Prin aceasta a fost confirmat dreptul Bisericii Române să-și organizeze propria viață internă în conformitate cu regulile canonice fără amestecul instituțiilor statului de partea unor structuri anticanonice.
În cadrul întâlnirii s-au discutat diverse chestiuni ale relațiilor bilaterale. De asemenea, a fost abordat un spectru larg de teme cu semnificație panortodoxă și probleme de colaborare interconfesională, a fost menționată coincidența pozițiilor ambelor Biserici referitor la problemele de actualitate ale vieții bisericești contemporane.
Luând în seamă trudele întru binele Bisericii și în legătură cu sărbătorirea aniversării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril i-a înmânat mitropolitului Europei Occidentale și de Sud Iosif înalta distincție a Bisericii Ortodoxe Ruse – ordinul sfântul întocmai cu apostolii cneazul Vladimir gradul II. Diaconul Eugen Rogoti a fost decorat cu ordinul sfântul întocmai cu apostolii cneazul Vladimir gradul III.
Serviciul de comunicații DREB/Patriarchia.ru