Pe măsura desfășurării războiul din Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană se află sub o presiune tot mai mare - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Pe măsura desfășurării războiul din Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană se află sub o presiune tot mai mare

22:53, luni, 16 mai, 2022 | Cuvinte-cheie: , ,

Se conturează trei linii de luptă împotriva BOUkr: profanarea bisericilor, interzicerea activităților și transferurile ilegale în jurisdicția BOaU. Ce e de făcut?

Pe măsura desfășurării războiul din Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană se află sub o presiune tot mai mare. Pe lângă distrugerea fizică a bisericilor prin bombardamente, concomitent pe mai multe „fronturi” interne se desfășoară „ostilități” împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Profanarea bisericilor

Cele mai „inofensive” atacuri împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt profanarea bisericilor, graffiti-urile ofensatoare și amenințările la adresa clerului sau a credincioșilor. De exemplu, în noaptea de 8 mai 2022, a fost profanată biserica Sfântului cneaz Vladimir Cel deopotrivă cu Apostolii din or. Liov. Pe ușa de la intrare cineva a scris cu spumă de montaj, iar pereții au fost pictați cu graffiti: „Rusinii nu sunt oameni”, „Diavolii FSB-ului”, „Casa lui Putin”.

Biserica Sfântului Vladimir din Liov. Imagine: UJO

Cu câteva zile mai devreme, la 25 aprilie 2022, în ziua de luni din Săptămâna Luminată, un bărbat cu armă în mână a venit la biserică cu pe un jeep și a amenințat că va demola clădirea, strigând: „Moarte Moskalilor!”. Totodată, „pe înregistrarea video oferită de enoriașii bisericii se vede cum bărbatul a filmat totul pe telefon, de unde putem presupune că scopul vizitei (cel puțin a uneia dintre ele) a fost de a o posta evenimentul pe rețelele de socializare.

Scopul unor astfel de acțiuni este clar –intimidarea și exercitarea presiunii psihologice. Să ne amintim de chemarea Domnului, prezentă în Sfânta Scriptură în situații foarte diferite: „Nu vă temeți!”. În traducerea sinodală a Bibliei, această chemare apare mai mult de 400 de ori. Înțelepciunea populară ne mai spune că doar cei care se tem pot fi înfricați. Astfel, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să încercăm să găsim puterea de a nu ceda acestei presiuni psihologice. Și dacă nu vom găsi soluții, trebuie să urmăm sfatul apostolului Iacov: Şi de este cineva din voi lipsit de înţelepciune, să o ceară de la Dumnezeu, Cel ce dă tuturor fără deosebire şi fără înfruntare; şi i se va da. Să ceară însă cu credinţă, fără să aibă nici o îndoială, pentru că cine se îndoieşte este asemenea valului mării, mişcat de vânt şi aruncat încoace şi încolo”  (Iacov, 1:5,6).

Al doilea lucru care ar trebui realizat este documentarea tuturor acestor incidente și depunerea de sesizări la organele de aplicare a legii pentru protecția juridică a drepturilor. Este posibil ca acest lucru să nu funcționeze imediat, dar în viitor va putea oferi un temei legitim necesar pentru apărarea drepturilor fiecărei comunități și ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene în ansamblu. În plus, nu trebuie să excludem posibilitatea de apel la comunitatea europeană, care este obișnuită să răspundă la cazurile de încălcare a drepturilor omului, precum și posibilitatea de a recurge la organele judiciare internaționale. Fiecare caz documentat de încălcare a drepturilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene îl ajută în activitatea sa pe reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ucrainene pe lângă organizațiile internaționale europene, episcopul Victor (Koțaba).

Deciziile autorităților locale privind interzicerea activităților BOUkr

Tendința de a interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene prin decizii ale autorităților locale, care a început în regiunile de vest ale Ucrainei, a ajuns chiar și la Konotop. Primarul orașului, Artem Semenihin, nu numai că a semnat un ordin privind interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene în oraș, dar a și ordonat ca bunurile bisericilor să fie sigilate și bisericile să fie plasate sub pază. Apropo, este același primar care în aprilie 2020 a dat ordin să fie săpate drumurile în jurul lăcașurilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, să le fie deconectate curentul electric și apa, precum și să le fie reziliate contractele de închiriere.

Deciziile de interzicere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene au fost luate și în Drohobîci, Horodok, Neteșin, Brovary, Ovruci, Kaziatin și în alte părți.

Screenshot de pe site-ul primăriei orașului Ovruci

Se ajunge la lucruri ridicole. Primarul din Kaziatin Tetiana Iermolaieva i-a îndemnat pe credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene să treacp nu doar la BOaU, dar și la uniați, catolici sau chiar protestanți.

Nici consiliile locale, nici primarii, nici comitetele executive nu au dreptul să interzică sau să restricționeze activitățile organizațiilor religioase.

Deciziile administrațiilor locale privind interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt ilegale. Potrivit legii ucrainene „Cu privire la autoguvernarea locală”, nici consiliile locale, nici primarii, nici comitetele executive nu au dreptul să interzică sau să restricționeze activitățile organizațiilor religioase. În conformitate cu articolul 16 din Legea Ucrainei „Cu privire la libertatea conștiinței și organizațiilor religioase”, activitățile unei comunități religioase pot fi încetate numai printr-o hotărâre judecătorească și numai în cazuri strict definite sau prin decizia comunității însăși.

Legea „Cu privire la regimul juridic al legii marțiale” nu schimbă nimic în acest sens. Prin urmare, este necesar să se depună cu promptitudine plângeri la instanțele și organele de drept. Faptul că reprezentanții acestor organe iau parte la ședințe și execută cu ușurință ordine ilegale ale primarilor care emit ordine privind sechestrarea bisericilor nu schimbă situația. Ucraina este un stat de drept, așa cum este scris în Constituție. Și dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană în viitor, va trebui să dovedim acest lucru în practică. Există o procedură de lichidare a parohiilor, există legea „Cu privire la libertatea de conștiință” care reglementează procedura trecerii de la o confesiune la alta. Trebuie serespectate toate acestea pe deplin! A lua decizii evident ilegale este o crimă împotriva alegerii europene a Ucrainei, ca să nu mai vorbim despre diviziunea societății care este inacceptabilă pe timp de război.

Iegalitatea acțiunilor primăriei orașului Brovary a fost deja declarată de Departamentul juridic al Eparhiei de Boryspil. Interdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene nu are forță juridică, iar în cazul blocării intrării în biserici, avocații sfătuiesc credincioșii să depună la poliție sesizări cu plângeri penale, pentru că fapta intră sub incidența articolului 180 din Codul penal al Ucrainei „Împiedicarea realizării riturilor religioase”. Pedeapsa maximă pentru această infracțiune este de  doi ani de închisoare.

Din nou, chiar dacă încercările de apărare a drepturilor în plan juridic nu dau rezultate imediate, ele pot juca un rol în viitor.

Transferurile ilegale

Ședința cu ocazia „transferului” la BOaU ținută în sala de sport a școlii din satul Suhovolea

Astăzi s-a intensificat și această formă de presiune asupra Bisericii. Ea a fost nespus de populară imediat după crearea așa numitei BOaU, când sub guvernarea lui Poroșenko oficiali zeloși s-au grăbit să transfere comunitățile din Biserica Ortodoxă Ucraineană. Schema de acapări era simplă: autoritățile locale organizau adunarea comunității teritoriale sub aparența unei adunări a credincioșilor parohiei. Cu alte cuvinte, locuitorii satului sau orașului care nu au mers niciodată la biserică, decideau transferul comunității bisericești la BOaU. Acest lucru este ilegal deoarece numai comunitatea religioasă, nu comunitatea teritorială, poate determina soarta parohiei. Articolul 8 din legea „Cu privire la libertatea de conștiință” prevede că decizia de schimbare a subordonării unei comunități religioase trebuie luată de cel puțin două treimi dintre membrii acesteia. Fiecare membru al comunității trebuie să ateste acest lucru în scris.

Totuși, acum aproape în fiecare zi apar fotografii cu „transferuri”, unde unii oameni, conduși de funcționari, se adună în cluburi sau sălile de sport ale școlilor și decid soarta comunității bisericești.

O ședință pentru „transferul” către BOaU la clubul din satul Horiv

Mulți cred acum că nu este necesar să se acorde atenție prevederilor legii. Un exemplu recent este Șepetivka. Acolo în ziua de 7 mai 2022, primarul orașului Vitalie Buzil, reprezentant al partidului „Solidaritatea Europeană” (fostul „Bloc al lui Petro Poroșenko”) a organizat o ședință nici măcar a comunității teritoriale, ci pur și simplu a tuturor celor care au dorit să vină în fața catedralei Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Ședința în fața catedralei din Șepetivka. Imagine: screenshot dintr-un video de pe pagina FB a catedralei Sfântului Arhanghel Mihail

Printre cei adunați, după cum se obișnuiește în astfel de cazuri, s-au numărat și angajați din sectorul public: învățători din școlile locale și alții. Aproape toți cei prezenți, după cum au mărturisit enoriașii catedralei corespondentului UJO, nu aveau nicio legătură cu comunitatea bisericii Sfântului Arhanghel Mihail. Prin urmare, nu aveau dreptul să-i decidă soarta. Cinismul autorităților a ajuns până la aceea că votul privind „transferul” a fost realizat chiar „sub nasul” comunității, ai cărei credincioși stăteau la ușa catedralei, rugându-se în timpul așa numitei adunări.

În astfel de cazuri trebuie e asemenea asigurată revendicarea drepturilor prin mijloace legitime – intentarea de procese, depunerea de acțiuni, depunerea plângerilor și petiții la organele de aplicare a legii, etc. Nimeni nu poate să spună cum vor decurge lucrurile în viitor, dar în trecut această metodă a fost destul de eficientă. De exemplu, în februarie-martie 2019, judecătoriile din regiunile Volyn, Cernăuți, Rivne, Hmelnitski și Kiev au decis asupra acțiunilor depuse de comunitățile religioase ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu privire la acapararea bisericilor și a altor acțiuni ilegale ale oficialilor, și au obligat procurorii și alte persoane împuternicite să inițieze doase de investigare în legătură cu transferurile ilegale de biserici ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene în jurisdicția așa-zisei Biserici Ortodoxe a Ucrainei.

În octombrie 2020, Judecătoria de circumscripție Desnianskii din or. Cernihiv a recunoscut caracterul ilegal și a anulat decizia administrației regionale de stat din Cernihiv privind reînregistrarea comunității ortodoxe din s. Parafievka, raionul Icinia, regiunea Cernihiv, în subordinea BOaU. În hotărârea instanței este precizat explicit că reînregistrarea comunității Bisericii Ortodoxe Ucrainene „s-a produs fără să se țină cont de voința comunității religioase, fără membrii Adunării parohiale și nu de către enoriași, fără participarea parohului și contrar Legii Ucrainei „Cu privire la libertatea de conștiință și organizațiile religioase”, într-un mod neprevăzut de Statut și contrar hotărârii judecătorești privind interzicerea efectuării oricăror activități de înregistrare”.

Factorul principal

Dar cel mai important factor în apărarea drepturilor credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene nu este capacitatea de a pregăti acte juridice sau de a merge în instanță, ci fidelitatea enoriașilor față de Biserica lor, înțelegerea conștientă a motivului pentru care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene și nu oricărei altei confesiuni.

Destul de indicative în acest sens sunt cuvintele lui Ihor Sapojko, primarul orașului Brovary, unde în data de 6 mai 2022 a fost suspendată activitatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene prin decizia consiliului orașului Brovary.

Primarul orașului Brovary I. Sapojko. Imagine: screenshot de pe pagina de FB Brovarymedia FB

I. Sapojko: „Nu văd nici un rost să vorbesc cu reprezentanții Patriarhiei Moscovei despre transfer. Cred că atunci când se ia o astfel de decizie, este foarte corect să comunici cu enoriașii acestor biserici, care pot cere oamenilor să ia această decizie”.

Două momente sunt revelatoare aici.

În primul rând, primarul consideră inutile discuțiile despre transfer cu clerul. Aceasta înseamnă că clerul Bisericii Ortodoxe Ucrainene este foarte conștient de faptul că a părăsi Biserica Ortodoxă Ucraineană în orice mod este o trădare a Bisericii lui Hristos și o părăsire a Arcei Mântuirii, care este Biserica. Clerul în cele mai multe cazuri rămâne credincios.

În al doilea rând, reprezentantul administrației locale consideră că enoriașii sunt veriga cea slabă prin care se poate încerca să-i convingi să dezerteze la BOaU. Și aici rolul cheie îl joacă faptul dacă parohul comunității a reușit să insufle în turma sa adevărată credință și adevărata cateheză. Dacă i-a învățat să creadă în „Una, Sfânta, Soborniceasca și Apostoliceasca Biserică” sau a fost pentru ei un simplu executant de rituri. La prima vedere, rituri similare pot fi săvârșite și de un „preot” al BOaU, dar numai preoții adevărați ai lui Dumnezeu îi pot uni pe oameni cu Hristos, pot săvârși adevăratele taine harice și pot conduce omul spre Dumnezeu. Înțelegerea acestor lucruri de către enoriași este principala condiție ca toate încercările de a distruge comunitatea ortodoxă să fie zadarnice. Chiar dacă cineva va prelua biserica, comunitatea nu o să dispară nicăieri.

Dorim să reamintim tuturor dușmanilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene despre cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Nu există nimic mai puternic decât Biserica lui Hristos. Cine vrea să se lupte cu ea își va irosi inevitabil forțele: de parcă ai duce un război împotriva cerului”.

Sursa: https://spzh.news/ro/

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com