Pelerini din Iași în pelerinaj la Cuconeștii Vechi – baștina Sfântului Sofian de la Antim
17:52, duminică, 29 septembrie, 2024 | Cuvinte-cheie: biserica sf sofian, cuconestii vechi, sofian de la antim
Sâmbătă, 28 septembrie 2024, un grup de pelerini însoțit de Protosinghelul Teofan Popescu de la Catedrala mitropolitană din Iași a avut bucuria de a participa la un pelerinaj deosebit, la baștina Sfântului Sofian de la Antim, în satul Cuconeștii Vechi, Republica Moldova. Această călătorie a oferit pelerinilor ocazia de a se apropia mai mult de spiritualitatea și locul nașterii marelui duhovnic al neamului românesc – Cuviosul Mărturisitor Sofian Boghiu.
Pelerinii au fost întâmpinați cu multă căldură de către domnul Andrei Bortă, directorul casei muzeale „Sfântul Sofian”, care le-a prezentat istoria locului și a venit cu mai multe mărturii inedite a copilăriei Sfântului Sofian. La casa memorială, a fost oficiat un parastas pentru Părintele Sofian și pentru fratele său, Ierodiaconul Lucian, cinstindu-le memoria și rugându-se pentru odihna sufletelor lor.
După vizitarea casei muzeale, pelerinii au avut ocazia să viziteze Foișorul Sfântului Sofian, situat pe malul stâncos al Prutului și asemănător unui cuib de rândunică, oferind o priveliște impresionantă asupra râului. De asemenea, au vizitat Scara memoriei de pe Prut, edificată în cinstea fostei localități Cuconeștii Vechi, și cimitirul străvechi, locuri încărcate de amintiri și istorie.
Spre finalul pelerinajului, pelerinii s-au îndreptat către locul viitoarei biserici ce va purta hramul în cinstea Sfântului Sofian de la Antim, un simbol al continuității credinței și al cinstirii acestui sfânt mărturisitor. Pelerinii au rămas plăcut surprinși de proiectul bisericii – un proiect în stil ștefanian, copie a bisericii ștefaniene de la Pătrăuți, care evocă perioada de glorie a credinței ortodoxe și a artei medievale moldovenești.
„Cuvintele nu pot cuprinde ceea ce am simțit pe parcursul întregului pelerinaj – emoție, pace și multă dragoste”, a mărturisit unul dintre pelerini, reflectând trăirile și momentele de comuniune duhovnicească petrecute la Cuconeștii Vechi.
La finalul pelerinajului, pelerinii au vizitat mănăstirea Zăbriceni, unde au fost primiți cu drag de către părintele Paisie, viețuitor al acestei vetre monahale. Pelerinii au avut ocazia să se închine la sfințeniile păstrate în mănăstire și au fost serviți cu un prânz la trapeza mănăstirii.
Pelerinajul la baștina Sf. Sofian a fost simțit de pelerini ca un balsam pentru suflet, întărind în inimi exemplul vieții curate și mărturisitoare a Sfântului Sofian, care rămâne un model de smerenie și dragoste de Dumnezeu și de aproapele.
Pentru cei care doresc să ajute la construcția bisericii din Cuconeștii Vechi închinate Sf. Sofian, punem la dispoziție următoarele conturi bancare pentru donații:
Banca Transilvania
Nume și prenume: Mihail Borta (Preot-administrator al lucrărilor de construcție)
Cod client (CIF BT): 5760132
Lista IBAN-uri:
RO11BTRLRONCRT0576013201 (RON)
RO58BTRLEURCRT0576013201 (EURO)
Rechizitele bancare pentru transferuri în LEI MOLDOVENEȘTI:
Banca Victoriabank
Cont: 4779 1800 0551 8866
IBAN: MD89VI022520300000577MDL (LEI MDL)
Sfinte Cuvioase Sofian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Sursa: https://www.facebook.com/sofianboghiu