Pelerini la Cuconeștii Vechi – locul de naștere al Sfântului Sofian de la Antim - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Pelerini la Cuconeștii Vechi – locul de naștere al Sfântului Sofian de la Antim

10:25, vineri, 4 iulie, 2025 | Cuvinte-cheie: ,

Sâmbătă, 28 iunie 2025, un grup de pelerini din România, însoțit de Protosinghelul Teofan Popescu de la Mănăstirea Antim din București, a întreprins un pelerinaj de suflet în satul Cuconeștii Vechi, raionul Edineț, Republica Moldova – locul de naștere al Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofian Boghiu, luminător al Ortodoxiei românești.

Această călătorie duhovnicească le-a oferit participanților prilejul de a se apropia mai mult de spiritualitatea și de locul binecuvântat care l-a odrăslit pe unul dintre cei mai mari părinți duhovnicești ai secolului XX.

Pelerinii au fost întâmpinați cu multă căldură de domnul Andrei Bortă, directorul Casei memoriale „Sfântul Sofian”, care le-a prezentat istoria așezământului, evocând crâmpeie din viața sfântului, precum și aspecte din procesul de înființare a casei memoriale și a schitului aflat în construcție

După vizitarea Casei memoriale, pelerinii s-au îndreptat spre Foișorul Sfântului Sofian, o construcție unică, ridicată pe malul stâncos al Prutului, asemănătoare unui cuib de rândunică, care oferă o priveliște impresionantă asupra râului. În continuare, au urcat Scara memoriei de pe Prut – edificată în amintirea fostei localități Cuconeștii Vechi – și s-au recules în cimitirul străvechi, locuri încărcate de taină, istorie și rugăciune.

Un alt moment deosebit al pelerinajului a fost vizita pe șantierul noii biserici ce se construiește în cinstea Sfântului Sofian de la Antim. Sfântul lăcaș, proiectat în stil ștefanian, este inspirat de biserica de la Pătrăuți – o capodoperă a artei eclesiale medievale moldovenești. Pelerinii au primit cu emoție această lucrare care unește rugăciunea, cinstirea înaintașilor și mărturisirea vie a credinței, și au jertfit fiecare din puținul său pentru zidirea bisericii.

De asemenea, pelerinii au avut bucuria de a o vizita pe doamna Nina Vicol, nepoata Sfântului Sofian, care i-a primit cu multă bucurie. A fost un moment de apropiere sufletească, în care s-au împărtășit amintiri și mărturii neprețuite despre viața sfântului.

Ultima oprire a fost la Mănăstirea Zăbriceni, unde pelerinii au fost primiți cu dragoste frățească de către părintele Paisie, viețuitor al acestei vetre monahale. Aici s-au închinat la sfințeniile păstrate cu evlavie și au fost ospătați cu un prânz la trapeza mănăstirii.

Pelerinajul la baștina Sfântului Sofian a fost trăit de participanți ca o revărsare de har și întărire sufletească. Exemplul vieții curate și mărturisitoare a acestui sfânt al vremurilor noastre rămâne pentru toți o chemare vie la smerenie, rugăciune și iubire de Dumnezeu și de aproapele.


📌 Cei care doresc să sprijine construcția bisericii din Cuconeștii Vechi, închinată Sfântului Sofian de la Antim, pot face donații în următoarele conturi bancare:

Banca Transilvania
Nume și prenume: Mihail Borta (Preot-administrator al lucrărilor de construcție)
Cod client (CIF BT): 5760132
Lista IBAN-uri:
RO11BTRLRONCRT0576013201 (RON)
RO58BTRLEURCRT0576013201 (EURO)

Rechizitele bancare pentru transferuri în LEI MOLDOVENEȘTI:

Banca Victoriabank
Cont: 4779 1800 0551 8866
IBAN: MD89VI022520300000577MDL (LEI MDL)

Sfinte Cuvioase Sofian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sursa: https://www.facebook.com/sofianboghiu