PF Kirill: Biserica poate și trebuie să ducă lucrarea sa în spațiul virtual, predicând Cuvântul lui Dumnezeu și mărturisind despre Adevăr
17:02, marți, 31 octombrie, 2017 |
Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii și-a încheiat duminică vizita în România. Preafericirea Sa a venit în țara noastră la invitația Părintelui Patriarh Daniel și a participat la evenimentele dedicate hramului Catedralei Patriarhale. Cu puțin timp înainte de sosirea din 26 octombrie 2017, Patriarhul Kirill a acordat un interviu pentru Revista Q Magazine.
La începutul interviului, pornind de la afirmația scriitorului Dan Brown din opera sa Codul lui Da Vinci potrivit căreia Dumnezeu nu va supraviețui șținței, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse aduce o serie de argumente împotriva acestei idei. De asemenea, semnalează că teologia și știința au arii de competență diferite.
Patriarhul Kirill amintește de aportul major adus de creștinism la baza științei și a cercetării, prin intermediul studiilor și acest lucru poate fi recunoscut de orice istoric onest.
Având în vedere că teologia nu este parte a sferei de competență a științei, sugerarea existenței unei competiții între ele transformă religia și știința în instrumente de propagandă atât anti-știință, cât și anti-religie și este la fel de dăunător pentru ambele, a explicat PF Kirill.
Temele discutate de Patriarhul Rusiei și Patriarhul României la întâlnirea privată
În această ecuație, religia, mai ales creștinismul, promovează ideea ca experimentele științei să respecte principiile eticii, iar științei nu îi este permis să facă experimente pe oameni.
Prin urmare, avem posibilitatea de a avea o cunoaștere integrală în momentul în care studiem un fenomen dintr-un punct de vedere multilateral: științific, filosofic, religios, istoric, iar excluderea religiei din acest cerc al cunoașterii este o mare greșeală, a spus PF Kirill.
Următoarea întrebare adresată Patriarhului s-a axat pe problemele creșterii numărului de atei și a individualismului. Patriarhul Rusiei a evidențiat că sunt atât comunități care își sporesc numărul credincioșilor, cât și zone pe glob unde numărul ateilor crește.
Preafericirea Sa a atras atenția că spre deosebire de credincioși, ateii și adepții secularismului radical și-au propagat ideile în mod agresiv. Cu toate acestea, nu pot fi formulate momentan niște concluzii ample.
În ceea ce privește individualismul, Preafericirea Sa îl definește ca fiind o consecință directă a învățăturilor savante, profund greșite, în centrul cărora nu se află Dumnezeu, Creatorul lumii și al Universului, ci omul evoluat din maimuță și lipsit de reflexia luminii divine, lipsit de perspective de îndumnezeire și de sfințire.
Potrivit învățăturilor Sfinților Părinți, o sursă a păcatelor le reprezintă dragostea de sine și lipsa sacrificiului de sine. Biserica, prin specificul ei, oferă posibilități de îndepărtare a acestor probleme. De aceea, apreciază Patriarhul Kirill, în afara Bisericii, nimic din acestea nu există. Da, există psihologie, psihoterapie, dar sunt doar o încercare de a găsi o soluție în cadrul sistemului în sine, și de aceea în mod constant apar greșeli și eșecuri.
În acest sens, individualismul este lipsit de sens și este imposibil de depășit doar de dragul colectivismului. Creștinismul este incomensurabil mai profund.
Raportarea Bisericii la lumea virtuală constituie o altă zonă abordată de Patriarhul Rusiei. PF Kirill admite că pe internet poți găsi foarte multă informație falsă care de cele mai multe ori îl irită pe om, îl abate de la ce trebuie să facă în mod obișnuit. Întrucât creștinii trebuie să transmită mesajul Evangheliei în lume, Biserica poate și trebuie să ducă lucrarea sa în spațiul virtual, predicând Cuvântul lui Dumnezeu și mărturisind despre Adevăr.
Propagarea mesajului biblic trebuie să țină cont de o regulă: ceea ce facem în lumea virtuală este orientat spre lumea reală, deoarece fiecare utilizator al rețelei este o persoană vie, nu un obiect virtual.
În această privință, Patriarhul Kirill face și o recomandare credincioșilor creștini: ei sunt chemați să fie martori ai unei vieți transfigurate de lumina Credinței peste tot – inclusiv pe internet și ar trebui să se manifeste nu numai în ideile expuse, dar și în modul în care acestea sunt prezentate interlocutorului.
Patriarhul Rusiei s-a rugat zilele trecute în București împreună cu Patriarhul Daniel și alți conducători de Biserici Ortodoxe Autocefale. Vizita a fost efectuată la invitația Părintelui Patriarh Daniel.
Foto Credit: Basilica.ro