Planta imunităţii: echinacea - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Planta imunităţii: echinacea

14:16, marți, 6 mai, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Denumirea plantei: Echinacea angustifolia, E. purpurea şi E. pallida din Familia Asteraceae.

Descrierea plantei: Echinacea este o plantă originară din câmpiile Americii de nord unde era folosită de băştinaşi pentru tratarea rănilor şi muşcăturilor de şarpe. În zilele noastre 3 specii ale acestei plante se cultivă pentru scopuri medicinale. Echinacea se plantează în locuri însorite, pe soluri bogate şi bine drenate. De la ea se folosesc cel mai des rădăcinile, dar şi florile. Rădăcinile se obţin de la plante mai mature de 4 ani, ele având aspect cilindric şi brăzdat, un miros aromatic şi slab şi cu gust mai întâi dulce, apoi amar. Florile de echinacea se culeg atunci când sunt complet deschise.

Compoziţie chimică: Rădăcina conţine derivaţi ai acidului cafeic, polizaharide, glicoproteine antibacteriene şi antivirale, ulei volatil, răşini cu acţiune antiseptică şi antifungică ce stimulează sistemul imunitar, saponine, flavone, fermenţi şi vitamine.

Acţiune farmaceutică:Echinacea ajută la purificarea sângelui şi sistemul limfatic, detoxifiind întreg organismul. Ea opreşte procesele supurative, tratează infecţiile cu viruşi şi bacterii şi are un efect extrem de bun de calmare a durerilor. Această plantă este un remediu eficient contra răcelilor, gripei şi a infecţiilor tracturlui respirator superior.

Are de asemenea efecte imunostimulatoare puternice deoarece ea produce o creştere a fagocitozei (procesul de înglobare şi de digerare a bacteriilor şi a altor corpuri străine din organism de către celule specializate în apărarea organismului numite fagocite), fiind utilă din această cauză în foarte multe afecţiuni, inclusiv cancer. Tratamentul cu echinacea poate fi util pentru a ajuta sistemul imun diminuat de medicaţie şi de chimioterapie în caz de cancer. Echinacea este şi un foarte puternic antibiotic, bacteriostatic (prin inhibarea hialinuridazei), antiviral (mai ales împotriva virusului herpetic), diaforetic (provoacă transpiraţia atunci când organismul are nevoie, spre exemplu pentru a scădea febra mare), antitoxic şi bun cicatrizant. Se poate folosi la următoarele afecţiuni: acneea juvenilă, adenoide, afecţiuni renale, biliare, respiratorii sau digestive, amigdalite, angine, bronşite cronice, blefarite, cancer (prevenire şi tratare), cervicita, colecistita, conjunctivite, diabet, eczeme alergice, eczeme infecţioase recidivante, faringită, febră, furunculoză, cangrenă, gripă, guturai, hepatită virală A, B, C sau D, herpes, infecţii ginecologice şi urinare, infecţii cu stafilococ auriu, infecţii respiratorii în faza acută, inflamaţii ganglionare, insuficienţă renală, laringită, leucemie, mastoză, orjelet, otită, plăgi purulente sau supurânde, pneumonie, prostatite, răceli, răni cu risc mare de infecţii, reumatism infecţios, rino-sinuzite, septicemie, stomatită, tăieturi, traheită, tumori benigne, tuse convulsivă, vaginită sau zona-zoster.

Moduri de folosire:

– Cel mai eficient mod de folosire a echinaceei este tinctura – 20g de rădăcină mărunţită se pun în 100 ml de alcool de 70°. Se va lăsa timp de 15 zile la temperatura camerei, agitând des preparatul. După această perioadă se va strecura şi se poate folosi. Se vor lua 10-40 picături de 3 ori pe zi, înainte de mese, în diluţie cu puţină apă.

– Un alt mod de folosire este extractul lichid diluat de echinacea – se ia 1 linguriţă de extract la 100 ml apă fierbinte de 3 ori pe zi, timp de1-2 săptămâni. La copii se recomandă administrarea de doze în funcţie de greutate şi vârstă. În general un copil trebuie să ia o treime din cantitatea pentru un adult. Tratamentul cu extract lichid este util în răceli, stări gripale, otite, febră, etc.

– Extractul lichid se poate folosi şi extern, fiind recomandat pentru tratarea rănilor şi tăieturilor. Se diluează o parte de extract lichid cu 5 părţi de apă. Se spală cu acesta zona afectată de mai multe ori pe zi. – Maceratul: 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă şi se lasă peste noapte. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi din acest preparat. Se consumă cu 30 minute înaintea meselor.

– Praful de echinacea: planta se macină cu râşniţa de cafea, după care se cerne cu o sită fină. Se poate lua un vârf de cuţit sau o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi pe stomacul gol. Se ţine sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite. Nu se macină mai mult decât cât se consumă în 2-3 zile şi se păstrează în borcane închise ermetic.

– Decoctul – 2 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe timp de 10 minute în 250 ml apă. Se strecoară apoi, putându-se consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi.

– Cataplasma: planta se macină cu râşniţa de cafea, după care se amestecă cu puţină apă caldă ca să formeze o pastă care se întinde pe un pansament şi se aplică local. Se poate păstra 24 ore.

sursa http://revista-tratamente-naturiste.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com