Poetul Grigore Vieru va fi comemorat la 80 de ani de la naştere
18:30, duminică, 8 februarie, 2015 | Cuvinte-cheie: comemorare, grigore vieru, poet, poezie
O serie de evenimente culturare de comemorare a poetului Grigore Vieru vor avea loc la Chișinău. Manifestările vor avea loc în memoria poetului, care pe data de 14 februarie ar fi împlinit 80 de ani.
Evenimentele vor fi organizate de Ministerul Culturii, instituţiile cultural-concertistice din subordine şi Uniunea Scriitorilor din Moldova.
Solicitată de MOLDPRES, Aliona Strîmbeanu, şef de direcţie la ministerul nominalizat, a afirmat că a fost elaborat un program de comemorare, coordonat cu mai multe instituţii de cultură. Manifestările vor începe pe 12 februarie la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, cu un eveniment cultural care se va desfăşura sub genericul „Grigore Vieru – om de excepţie, mare poet” (ora 13.00).
Pe 13 februarie Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” în colaborare cu Uniunea Scriitorilor va inaugura expoziţia de cărţi, documente şi fotografii „Generaţia şaizecistă” (ora 15.00), iar la Casa Scriitorilor se va desfăşura simpozionul „Grigore Vieru şi generaţia sa: Liviu Damian, Petru Cărare, Serafim Saka, Arhip Cibotaru şi alţii” (ora 16.00).
În dimineaţa zilei de 14 februarie vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române şi la mormîntul său din Cimitirul Central de pe str. Armenească, iar la ora 15.00 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va găzdui o seară muzical-literară. În aceeaşi zi, ora 17.00, în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău va fi prezentat spectacolul extraordinar de muzică şi poezie „Testamentul” (protagonist – interpretul Fuego), iar la Palatul de Cultură din Cahul – spectacolul „Omagiu de recunoştinţă poetului Grigore Vieru”.
Manifestările vor continua pe 15 februarie la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, cu un colocviu pentru copii, părinţi şi bunici „Vieru al meu” (ora 12.00), după care la Sala cu Orgă va fi prezentată cantata „Bună dimineaţa, soare” de compozitorul Eugen Mamot pe versurile lui Grigore Vieru (ora 18.00).
Pe 19 februarie la Biblioteca Naţională a R. Moldova, în cadrul Cenaclului „Ideal”, va fi lansată cartea „Omul duminicii”, eveniment urmat de inaugurarea expoziţiei „Taina care mă apără” (ora 16.00). Pe 20 februarie o expoziţie va fi organizată şi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în cadrul Atelierului de creaţie al copiilor (ora 11.00).
Acţiunile culturale dedicate regretatului poet vor culmina cu spectacolul literar-muzical „La steaua de vineri, in memoriam Grigore Vieru”, care va avea loc pe 21 februarie, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din capitală (ora 17.00). Vor evolua interpreţi de pe ambele maluri ale Prutului.
Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni. A semnat peste 60 de cărţi de versuri pentru copii şi maturi. Creaţia sa a fost editată în 15 ţări. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales membru de onoare, iar în 1993 – membru corespondent al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unul accident rutier.
Sursa: Timpul.md