Poliția elenă, Μănăstirea Esfigmenu și comuntatea Athonită
12:39, vineri, 26 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie: Athos, esfigmenu, manastirea esfigmenu, Muntele Athos, Sfântul Munte Athos
Executând ordinul statului grec, poliția elenă a cerut de la Sfânta Chinotită, organul de conducere a Sfântului Munte Athos, intervenția în forță în Sfântul Munte, folosind mașini grele pentru a-i expulza pe monahii care ocupă ilegal mănăstirea Esfigmenu.
Există asupra lor hotărâri judecătorești în acest sens din 2002, cerându-li-se oficial să părăsească mănăstirea pe care o ocupă ilegal. De asemenea, sunt pe rol și condamnări pentru câțiva părinți încă din 2013. Pentru autorități, din 2005 există noua frăție a mănăstirii Esfigmenu care stă în Karyes. Aceasta este recunoscută oficial ca fiind legitimă să vieţuiască în mănăstire.
Este adevărat că pentru vechea obște care s-a rupt de comunitatea Sfântului Munte încă de prin 1972 este dificil traiul în izolare. De asemenea, dacă ar fi expulzați, 118 monahi nu au unde să se ducă, fiind lipsiți de orice sprijin inclusiv al credincioșilor – în afară de o mică grupare care are caracterul unui cult în jurul vechii obști.
Starețul vechii obști, părintele Metodie, a exprimat pe mai multe canale o poziție dură, încrâncenată – belicoasă chiar – împotriva încercării poliției de a intra în forță. Menționăm că și mai demult cei din obștea veche și-au dovedit aplecare înspre duritate. De asemenea, notăm că motivele acestei tensiuni NU sunt motive legate de duhovnicie, de rânduiala vieții monahale athonite – asta chiar dacă obștea veche afișează sloganul „Ortodoxie sau moarte”. Cauzele sunt știute, însă din delicatețe și dragoste pentru cei implicați nu dorim să le expunem public, pentru că nu aduc folos. Ceea ce putem să spunem este că toate sursele românești pe care le-am citit pe această temă NU știu adevărul. Recomandăm cu multă dragoste și intensitate să nu se hazardeze în concluzii conforme cu propriile lor viziuni.
Mai menționăm că NU este vorba de un război în sânul comunității aghiorite – după cum greșit s-au exprimat unii – fiind vorba de
- o grupare monahală care este de fapt izolată de tradiția Sfântului Munte, chiar dacă trăiește în Athos.
- grupări din afara Sfântului Munte care folosesc poliția pe post de unealtă
Pentru că Sfântul Munte Athos este un stat autonom, conducerea acestuia are puterea de a gestiona astfel de situații, chiar dacă este un stat anexat statului elen și prin urmare, Sfânta Chinotită a oprit acțiunea poliției cel puțin temporar pentru că mediul duhovnicesc al comunității Sfântului Munte nu permite astfel de acțiuni și îndeamnă la înțelegere și bună rânduială în lumina iubirii lui Hristos.
Spre cinstea lor, obștea veche a adresat o scrisoare Sfintei Chinotite în care îi mulțumește cu mult respect pentru poziția înțeleaptă în legătură cu invazia plănuită, exprimându-și simultan și intensele neliniști că în viitor este posibil ca evacuarea să aibă totuși loc.