Postul Nașterii Domnului: Zilele în care se face dezlegare la pește și vin - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Postul Nașterii Domnului: Zilele în care se face dezlegare la pește și vin

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului: Iată care este rânduiala postului sau în ce zile se face dezlegare la pește și vin.

 Pe stil vechi, creștinii ortodocși intră astăzi în Postul Crăciunului. Acesta va dura 40 de zile, adică până pe 7 ianuarie (25 decembrie — calendar bisericesc). În această perioadă, creștinii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.

Acest post ne aminteşte şi de călătoria pe care au săvârșit-o magii din Persia, care au venit să se închine Împăratului Lumii fiind ghidați de steaua strălucitoare care a apărut atunci pe cer.

Spre deosebire de Postul Paştelui, care este un post aspru, pentru că, înainte de Înviere, ne amintește patimile lui Hristos, Postul Crăciunului este o bucurie: bucuria întâlnirii cu cu Pruncul Iisus, începutul mântuirii noastre.

Postului Crăciunului: în ce zile se face dezlegare la pește și vin

În această perioadă, Biserica a stabilit mai multe repere de care creștinii trebuie să țină cont. Astfel, timp de 40 de zile, trebuie să se abţină de la carne, ouă şi brânză.

În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. Iar în zilele de marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin. În zilele de sâmbătă și duminică se dezleagă la untdelemn, vin și pește.

În cazul când în zilele de luni, miercuri sau vineri, Biserica cinstește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm bucate gătite cu untdelemn și se bea vin, iar dacă este vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci avem dezlegare și la pește.

În ajun de Nașterea Domnului (6 ianuarie) se mănâncă abia seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. Iar la 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănâncă de dulce, adică ouă, carne, brânză și mâncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.

Acestea sunt câteva reguli care trebuie urmate în această perioadă, dar, desigur, fiecare va face ascultare și va ține postul după propriile puteri, urmând sfaturile părintelui duhovnic.

Mărturia unui preot ortodox despre Postul Crăciunului

Părintele Octavian Moșin, parohul bisericii ”Întâmpinarea Domnului” de la Universitatea de Stat din Moldova, consideră că perioada Postului Nașterii Domnului este una dintre cele mai dificile, chiar dacă în acest post Biserica dezleagă în zilele de sâmbătă și duminică la untdelemn, vin și pește.

Cel mai dificil post pentru creștinii noștri este cel al Nașterii Domnului. Deși este unul relativ ușor ca duritate alimentară, în anumite zile fiind dezlegare la untdelemn, vin și pește, dificil este în aspect duhovnicesc. De la începutul lunii decembrie pornește forfota sărbătorilor de iarnă. Se împodobesc brazii, pe străzi se aprind luminițe, comercianții pornesc spoturile publicitare și vânzările, la grădinițe — matinee, în școli — concerte, iar în diverse instituții — manifestări corporative”, scrie părintele Octavian în articolul ”De ce postim înaintea Nașterii Domnului”pe blogul său.

Părintele Octavian Moșin constată cu întristare că și unii creștini sunt ademeniți de acest val al sărbătorilor laice și renunță la post înaintea sărbătorii Nașterii Domnului.

„Am ajuns să ținem alte sărbători decât cele cu un conținut creștin, axându-ne mai mult pe distracții, pe mese copioase și pe tot ce vrei, numai nu pe pocăință și pe viață cumpătată. Dinaintea marilor sărbători petrecem în post și rugăciune, așteptând bucuria sărbătorii. Și doar dacă veghem și petrecem timpul cu folos duhovnicesc, trăim cu adevărat sărbătoarea. Postul trebuie privit și ca o pocăință personală și ca o jertfă pe care o închinăm Domnului și evenimentului mult așteptat”, a punctat preotul.

Cu toate că ispitele pe care trebuie să le înfrunte omul modern devin mai multe și mai greu de înfruntat, părintele Octavian ne mărturisește cu bucurie ”sărbătorile creștine, inclusiv Nașterea Domnului, devin sărbători duhovnicești în tot mai multe familii, unde se trăiesc lucrurile profund și cu o râvnă aparte. În aceste familii se simte duhul sărbătorii, care aduce alese bucurii și mângâieri, pe care nici nu le putem percepe sau trăi, dacă nu trecem prin această experiență a postului”. Post cu spor!

sputnik.md

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com