Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim la Mănăstirea Curchi
16:25, duminică, 25 aprilie, 2021 | Cuvinte-cheie: manastirea curchi
„Cel ce şade pe scaun de heruvimi, şi pe mânz a şezut pentru noi, şi apropiindu-se spre Patima cea de bunăvoie, astăzi a auzit pe prunci strigând: Osana!, şi pe popoare zicând: Fiul lui David, grăbeşte-te de mântuieşte pe cei ce i-ai zidit, binecuvântate Iisuse, că pentru aceasta ai venit, ca să cunoaştem slava Ta”.
În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Prea Sfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.
Generată de minunea învierii lui Lazăr, intrarea Domnului Hristos în Ierusalimul se face triumfal, El fiind întâmpinat cu bucurie de ce care considerau că Israel va avea un nou împrat. Mulțimile cu ramuri de finic, hainele așezate pe jos și strigătul celor care-L întâmpină: „Osana! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel” (Ioan 12, 13). Participanții la eveniment sunt cuprinși de o bucurie și însuflețire nemărginite.
Dar Hristos? Cum primește El Înuși manifestările mulţimii? „Iisus nu le refuză, dar le dă altă erminie, explicită, dacă nu pentru cei de atunci, pentru cei care vor citi mai târziu relatarea. In loc să intre călare pe un cal frumos, cum ar fi făcut un rege victorios şi puternic, intră călare pe „fiul asinei”, pe un măgăruş deci, pe fiul „celei de sub jug”. Ca şi când ar spune: „Rege, da, primesc! Dar nu rege cum gândiţi voi, ci rege cum gândesc Eu şi, mai ales, cum gândeşte Tatăl meu!“, ne spune părintele Constantin Coman.
Mântuitorul Hristos nu Se lasă abtut de la calea pe care o are de parcurs, chiar dacă toţi Îl ovaţionau și Îl primeau cu bucurie, pentru cunoscând că în curând mulţi din aceiaşi oameni vor striga tot cu atâta entuziasm – „Răstigneşte‑L!”.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Siluan, a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre semnificația acestui praznic împărătesc. Biserica ne îndeamnă prin această sărbătoare să ne deschidem larg porțile cetății inimilor, pentru El să devie Stăpân al inimilor noastre. Doar primindu-L ca Împărat și Stăpân, vom reuși cu ajutorul Său să transformăm sufletele noastre într-un palat curat și să-I strigăm: „Osana, Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!”, a menționat Ierarhul Orheiului.
Intrarea Domnului Hristos în Ierusalimul pământesc a fost triumfală. Fiul lui Dumnezeu a fost întâmpinat ca un rege, însă oamenii nu au înțeles că El nu a venit pe pământ pentru a cuceri cetăți, ci suflete. După două milenii noi avem șansa de a cunoaște acest adevăr și a ne pregăti sufletele pentru ca Hristos să poată rămâne în ele, fără a mai fi alungat… Dacă îl vom întâmpina și primi pe Hristos, aici pe pământ, vom avea marea cineste să întâmpin El în Ierusalimul ceresc. O întâmpinare care să ne fie una nu doar triumfală, ci triumfătoare!
Sursa: https://manastireacurchi.md/