Preafericitul Patriarh Chiril: Conducătorii Bisericii nu trebuie să se transforme în funcţionari - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Preafericitul Patriarh Chiril: Conducătorii Bisericii nu trebuie să se transforme în funcţionari

14:53, luni, 3 iunie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

La 3 iunie 2013, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a vizitat reşedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Eladei şi a oficiat un Te Deum la mănăstirea Sinodală Petraki.

La porţile mănăstirii Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost întâmpinat de egumenul mănăstirii Petraki episcopul de Favmakia Iacob şi episcopul de Cristianopolis Procopie, de fraţii mănăstirii.

În biserică s-au rugat: membrii delegaţiei oficiale a Bisericii Ortodoxe Ruse: mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericești al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; protoiereul Nicolai Balaşov, vicepreşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei; preşedintele Departamentului Sinodal informaţional V.R. Legoida; secretarul DREB pentru relaţii interortodoxe protoiereul Igor Iakimciuk; ajutorul preşedintelui DREB protodiaconul Vladimir Nazarkin; şeful secretariatului personal al Preafericitului Patriarh M.G. Kuksov.

După terminarea Te Deum-ului către Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril s-a adresat egumenul mănăstirii Iacob.

În dar Sanctităţii Sale i-a fost înmânat un toiag.

În cuvântul adresat către cei prezenţi Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a spus:

„Preasfinţia Voastră, stimate stăpâne Iacob! Dragi părinţi, fraţi şi surori!

Vă salut cordial în acest loc istoric. Este minunat că Sinodul – puterea supremă bisericească a Bisericii Ortodoxe a Eladei – este strâns legat de această veche Arhiepiscopie a Atenei. În Biserică nu pot fi doar cauze administrative, precum este în lume. Chiar dacă executăm lucrări administrative în Biserică, ele toate, la urma urmei, sunt orientate spre mântuirea oamenilor, a păstoriţilor noştri. Anume de aceea dirijarea administrativă în Biserică niciodată  nu s-a rupt de viaţa mistică, duhovnicească.

Toate deciziile, pe care le adoptăm trebuie să fie făcute cu rugăciune şi susţinere duhovnicească, iar conducătorii Bisericii niciodată nu trebuie să se transforme în funcţionari. Acest lucru îl înţelegeau bine părinţii noştri, care au stabilit tradiţia, conform căreia majoritatea funcţiilor superioare administrative în Biserică le ocupă monahii. Însăşi această îmbinare presupune o legătură mai profundă cu afacerile administrative, efectuate de Biserică, cu lucrarea monahală duhovnicească, cu jertfa duhovnicească. Anume puterile duhovniceşti alimentează pe cei, care adoptă în Biserică decizii importante şi responsabile. Este minunat că Sinodul se află aici, în acest loc, precum minunat este şi faptul că fraţii mănăstirii participă eficient la activitatea Sinodului, ocupă funcţii importante.

Aş vrea din toată inima să vă mulţumesc pentru primirea caldă şi pentru faptul că în această veche biserică începe comunicarea mea cu membrii Sfântului Sinod”.

Pentru amintirea în rugăciune Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a transmis mănăstirii Sinodale Petraki  o icoană a Mântuitorului.

Serviciul de comunicare al DREB/Patriarchia.ru

Contact Form Powered By : XYZScripts.com