Preasfinţitul Părinte Ignatie la Simpozionul dedicat Episcopului Grigorie Leu: „Unul din cele mai frumoase exemple de curaj”
18:58, sâmbătă, 2 martie, 2019 | Cuvinte-cheie: Episcopia Huşilor, Episcopul Grigorie Leu, Episcopul Ignatie, monitorizarea presei, radu preda, ştiri ortodoxe, ştiri religioase
Preasfinţitul Părinte Ignatie al Huşilor l-a caracterizat vineri pe Episcopul Grigorie Leu ca „Unul din cele mai frumoase exemple de curaj”.
Afirmaţia a fost făcută în cadrul Simpozionului Naţional dedicat memoriei Episcopului Grigorie Leu al Hușilor (1940-1949), cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la trecerea sa la cele veșnice și a 30 de ani de la căderea regimului comunist.
Evenimentul a fost organizat la Huşi de Episcopia Hușilor, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Manifestările au început la ora 10:00, în Catedrala Episcopală, cu slujba Parastasului în memoria Episcopului martir Grigorie Leu, oficiată de Episcopul Ignatie, în prezenţa participanţilor la Simpozion şi a membrilor Administraţiei Eparhiale, informează Episcopia Huşilor.
Ierarhul a punctat în cuvântul rostit după slujbă că „Episcopul Grigorie Leu a avut conştiinţa responsabilităţii că este, prin excelenţă, slujitorul lui Hristos, iar nu al oamenilor sau a vreunui curent, şi nu poate să capituleze, oricâte viforniţe ar veni asupra lui”.
„Rămâne pentru noi unul din cele mai frumoase exemple de curaj. Curajul este cel care îl ţine pe Hristos în inima ta. Frica îl separă pe om de Hristos. Să ne inspirăm din viaţa lui, din atitudinea lui, din felul în care şi-a trăit credinţa”, a îndemnat Episcopul Ignatie.
După slujbă, participanţii la simpozion au mers la mormântul Episcopului Grigorie Leu, aflat în partea de răsărit a Catedralei Episcopale, unde a fost rostită o ectenie pentru odihna celui pomenit.
La ora 11:00, în Sala Mare a Primăriei Huşi, au început lucrările Simpozionului ce a reunit comunicări prin care cei prezenţi au avut posibilitatea de a cunoaşte aspecte deosebite legate de viaţa şi activitatea Episcopului Grigorie Leu.
Prelegerea Episcopului Ignatie, intitulată Episcopul Grigorie Leu – miracolul conştiinţei Episcopiei Huşilor, a surprins prin ce a rămas în istoria naţională ierarhul care a trecut la cele veşnice în urma unui asasinat.
„Episcopul martir Grigorie Leu rămâne în conştiinţa colectivă a neamului nostru, prin scrisorile sale pastorale, dar şi prin circularele adresate preoţilor sau credincioşilor, un profund şi rafinat intelectual”, a spus ierarhul.
A urmat apoi Conf. dr. Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care a susţinut comunicarea „Biserica în comunism. Mărturie și adaptare”.
În continuare, Domnul Adrian Nicolae Petcu, cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, coeditor al volumului „Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924-1949)”, a susţinut un referat care a prezentat „Aspecte documentare privind activitatea Episcopului Grigorie Leu”.
A urmat apoi intervenţia Pr. dr. Nicolae Hurjui, autorul primei monografii dedicate Episcopului Grigorie Leu „Omul și fapta. Episcop Grigorie Leu”, apărută la Episcopia Huşilor în anul 2000.
Pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae, titularul Catedrei de Omiletică şi Catehetică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a realizat un studiu al Pastoralelor Episcopului Grigorie Leu, intitulat „Străjer cuvântând la porțile otrăvite ale istoriei. Pastoralele Episcopului martir Grigorie Leu”.
În acelaşi context, Pr. conf. univ. dr. Alin Viorel Albu, profesor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române la aceeaşi Facultate, a prezentat profilul Episcopului Grigorie Leu aşa cum se dezvăluie din documentele publicate în revista „Cronica Huşilor”: „Episcopul Grigorie Leu al Hușilor: chipul unui Părinte jertfelnic și Mărturisitor înflăcărat al credinței”.
Părintele Protos. Zaharia Curteanu, stareţul Mănăstirii „Alexandru Vlahuţă” a descris viața monahală în Episcopia Hușilor în timpul Episcopului Grigorie Leu.
La final, Pr. Nicolae Cătălin Luchian, coeditor al volumului „Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924-1949)”, a prezentat publicului această lucrare ce conţine documente din arhivele Securităţii şi arhivele bisericeşti privitoare la Episcopul Grigorie Leu.
În partea a doua a zilei, de la ora 17:00, Părintele Episcop Ignatie, alături de participanţii de la acest Simpozion, au mers în localitatea Țuțcani, comuna Mălușteni, județul Vaslui, unde a fost oficiată slujba Parastasului la mormântul părinților Episcopului Grigorie Leu al Hușilor, preotul Constantin (Costache) Leu și soția sa, Soltana.
La inițiativa Episcopului Ignatie, mormintele au fost refăcute, tot acum oficiindu-se și slujba de sfințire a noii cruci așezate în acest loc.
Episcopul Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în Țuțcani, județul Vaslui, iar tatăl său, Preotul Constantin (Costache) Leu, a păstorit Parohia Țuțcani vreme de 53 de ani.
Sursa: www.basilica.ro