Preşedintele Putin: Biserica Ortodoxă Rusă este un "partener natural" al puterii politice - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Preşedintele Putin: Biserica Ortodoxă Rusă este un „partener natural” al puterii politice

Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază că Biserica Ortodoxă Rusă este un „partener natural” al puterii politice, într-un film difuzat de un post public de televiziune, subliniind asupra unei renaşteri a Bisericii, o victimă a represiunii în perioada sovietică.

„În momentele cele mai critice ale istoriei noastre, poporul nostru s-a întors la rădăcini, la religia creştină şi la valorile spirituale”, a declarat Putin în „Al doilea botez al Rusiei”, un film de două ore realizat de Departamentul pentru Comunicare al Bisericii Ortodoxe Ruse şi difuzat luni de postul public Rossia.

Intervievat, alături de Patriarhul ortodox rus Kiril şi alţi prelaţi de rang înalt, Putin a apreciat că Biserica a umplut „vidul moral” creat de absenţa unor repere, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991.

„A fost o renaştere naturală a poporului rus”, a adăugat el.

„Există numeroase axe de cooperare între Biserică şi stat”, a continuat Putin.

Potrivit filmului, Rusia a construit în fiecare an aproximativ 1.000 de biseirici ortodoxe în lume, un fapt „fără precedent în istoria creştinismului”.

Unii observatori constată, de mai mulţi ani, o consolidare a legăturilor între statul rus şi Biserica Ortodoxă Rusă, condusă începând din 2009 de către Patriarhul Kiril. Televiziunea publică transmite în mod frecvent discursuri susţinute de către Partiarh şi sărbători religioase.

Într-un discurs adresat naţiunii, susţinut în decembrie, Putin a deplâns lipsa de „valori spirituale” şi valori tradiţionale în Rusia, citând o predică a Patriarhului, care a apreciat că religia este „singura valoare spirituală” în societate.

Numeroase voci au criticat Rusia, protestând faţă de un loc tot mai important oferit religiei în şcoli, unde preoţi susţin, în prezent, cursuri de „cultură ortodoxă”.

Condamnarea, anul trecut, la doi ani de închisoare a unor tinere membre ale grupului contestatar rus Pussy Riot pentru interpretarea unei rugăciuni „anti-Putin” în Catedrala din Moscova, a reflectat, în opinia unor observatori, strângerea legăturilor între stat şi Biserică.

Putin le-a reproşat tinerelor că „subminează fundamentele moralei” şi a aprobat condamnarea lor.

Sursa www.mediafax.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com