Președintele Serbiei pledează pentru educația religioasă în școli
11:59, sâmbătă, 24 septembrie, 2022 |
Președintele Serbiei Aleksandar Vučić s-a pronunțat împotriva excluderii educației religioase din școlile sârbe și este convins că cei care subestimează Biserica nu înțeleg rolul ei în condițiile zilei de astăzi. Șeful statului a declarat acest lucru la 19 septembrie 2022, la New York, răspunzând la întrebarea jurnaliştilor despre modul în care el personal percepe cerința Comitetului Helsinki de a exclude învăţământul religios în şcolile publice din Serbia.
„Noi nu avem niciun drept, eu nu cred că ar trebui să abolim educația religioasă”, a spus Vučić, adăugând că încă mai trebuie analizat cum este predată disciplina de alternativă – lecțiile eticii civice.
Președintele a subliniat că el crede în rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Sârbe, datorită căreia astăzi oamenii trăiesc și supraviețuiesc acolo unde este observată prezența acesteia.
„Acolo unde nu există statul sârb, poporul sârb supraviețuiește doar datorită Bisericii Ortodoxe Sârbe”, a menționat Aleksandar Vučić și a precizat că o confirmare a acestui fapt poate fi observată în Kosovo, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, în Republica Srpska și chiar în satul natal al tatălui sau Cipulici (Bosnia și Herțegovina).
„Dacă nu ar fi fost Biserică, noi nu am fi supraviețuit, iar cei care subestimează rolul Bisericii Sârbe nu înțeleg rolul ei în prezent, rolul ei istoric, semnificația ei ca instituție națională”, citează discursul liderului sârb Politika.
Reamintim că zilele trecute, la Belgrad, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Serbia a lansat un Apel prin care cere respectarea Constituției, a principiilor secularismului și desființarea educației religioase în școlile publice din Serbia, pentru a asigura condițiile prealabile de aderare a țării la UE. Documentul califică Biserica Ortodoxă Sârbă drept o organizație „intolerantă, antidemocratică și închisă” care „nu poate și nu trebuie” să educe copii, mai ales că „o societate mai bună începe cu o separare strictă a bisericii și religiei de știință și stat”.
După cum s-a comunicat anterior, în școlile medii sârbe disciplina „știința despre credință” este predată deja mai bine de 20 de ani. Educația religioasă este frecventată opțional de către 450.000 elevi, iar aproximativ 315.000 preferă opțiunea „alternativă” – lecția de etică civică. În școli predau „știința despre credință” 2.010 profesori, dintre care 1.602 ortodocși, 247 musulmani, 131 catolici și 30 reprezentanți ai bisericilor reformiste.
Sursă: Pravlife.org