Profesorii de religie nu susţin educaţia sexuală în şcoli
16:03, miercuri, 24 iunie, 2015 | Cuvinte-cheie: Asociaţia Profesorilor de Religie, educaţia sexuala, educaţie, judeţul Iaşi, profesorii de religie, scoala
„Considerăm că această problemă trebuie să facă obiectul unei dezbateri la nivel naţional şi să nu fie doar subiectul de promovare a câtorva ONG-uri. Dacă temele şi noţiunile acestei discipline noi vor fi introduse în plaja orară a elevilor, ar afecta esenţial dezvoltarea lor emoţională, spirituală armonioasă ulterioară, echilibrul lor sufletesc.
Considerăm că este foarte important ca educabilul să înţeleagă resorturile iubirii adevărate, de lungă durată, de natură spirituală, înaintea celei fizice“, au menţionat în scrisoare cei din Asociaţia Profesorilor de Religie din judeţul Iaşi.
Aceştia au dat ca exemplu Statele Unite, unde s-a introdus de ani buni această disciplină cu personal specializat şi unde, această educaţie a eşuat pentru că nu a condus la o îmbunătăţire a calităţii demografice şi nici nu a contribuit în vreun fel la creşterea motivaţiei pentru sedimentarea unor relaţii care să ajute comunitatea. „În egală măsură, i s-ar anihila persoanei în devenire un element esenţial, dreptul la normalitate în spiritul unor valori perene lipsite de pervertire. S-ar întina marile valori caracteriale, precum şi valorile de bine şi frumos. Ar fi un atac brutal la inocenţa şi delicateţea copilăriei“, au mai menţionat aceştia.
Scrisoarea a fost semnată nu doar de membrii Asociaţiei ieşene, ci şi de alţi 58 de profesori din alte judeţe. La noi în judeţ, nu doar profesorii de religie cred că această disciplină este puţin nepotrivită pentru programa şcolară. „Ora de educaţie sexuală se face oricum la ora de dirigenţie, dar nu trebuie să exagerăm. Eu sunt de acord cu profesorii de religie, cred că este suficient şi trebuie să ne oprim aici. Nu cred că trebuie să trecem într-o extremă, că n-am inventat noi roata! Cred că putem găsi foarte multe discipline utile, de exemplu despre cum să mâncăm sănătos, despre educaţia bancară, etc. Dar deja ne plângem că programul este încărcat şi ei vor să mai bage discipline!“, trage un semnal de alarmă Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.
De aceeaşi părere este şi şeful Inspectoratului Şcolar, care vede această disciplină ca fiind introdusă în ora de biologie şi dirigenţie. „Este absolut necesar să existe ore de educaţie sexuală, nu neapărat ca disciplină, poate că este prea mult! Educaţia sexuală la şcoală este o reeducare din timp, deoarece sunt multe prejudecăţi, familii conservatoare în care nu se vorbeşte despre metode contreceptive, infecţii HIV, medii cu promiscuitate. Un asemenea tip de educaţie este extrem de important, aş merge pe ideea de a exista mai multe teme la ora de dirigenţie, la ora de biologie şi mai multe proiecte realizate concret pe această temă. Nu e necesar să fie dezvoltată într-o disciplină, cred că obiectul unei informări ştiinţifice, care să vină pe filiera profesor de biologie, a unui consilier şcolar, este mai potrivit“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
sursa ziaruldeiasi