PS Ioan (Moșneguțu): Sfântul Andrei este creștinătorul neamului nostru - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

PS Ioan (Moșneguțu): Sfântul Andrei este creștinătorul neamului nostru

14:59, marți, 13 decembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: ,

Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl sărbătoresc astăzi pe Sfântului Apostol Andrei, cel care a propovăduit în spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră. PS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca și vicar mitropolitan a spus de ce îl cinstim în mod special pe Sfântul Apostol.

Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl cinstesc astăzi pe Sfântul Andrei, cel întâi chemat. PS Ioan, Episcop de Soroca și Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din Capitală. În predica sa, PS Ioan a spus că Sfântul Apostol Andrei este cinstit în mod deosebit ”pentru că este creștinătorul neamului nostru”. ”Sfântului Apostol Andrei, în mod special este important pentru noi pentru că a propovăduit în laturile dintre Dunăre și țărmurile Mării Negre, în Sciția. Acesta este Apostolul încreștinării neamului nostru. El a semănat sămânța evangheliei în părțile noastre. Sfântul Andrei să ne fie tuturor prilej de bucurie și de liniște pentru a continua calea postului de iarnă”, a subliniat Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu.

Totodată, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care au fost numiți în cinstea Sfântului Apostol Andrei.
”Vă felicit pe toți cei care purtați numele Andrei și Andreea, acest nume frumos pe care l-a purtat creștinătorul neamului nostru”, a spus PS Ioan. Conform Tradiției, teologilor și istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul care a propovăduit Evanghelia la geto-daci. Potrivit lui Eusebiu de Cezareea, Sfântul Andrei a propovăduit în Sciția. Totodată, atât calendarul gotic din secolul al IV-lea, dar și martirologiile istorice occidentale din secolele VIII-IX, susțin ipoteza misiunii Sfântului Andrei în Sciția. Călugărul Epifanie, care a trăit în secolul VIII, în „Viata Sfântului Apostol Andrei”, menționa că între popoarele evanghelizate de el se numărau și sciții. Sinaxarul Bisericii constantinopolitane menționează că Andrei „a predicat în Pont, Tracia și Sciția”. Prezența colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, confirmă credința că anume el a fost cel care a vestit Evanghelia lui Hristos în această parte a lumii. În această zi, Biserica face dezlegare la pește și vin. Toate obiceiurile răspândite în legătură cu sărbătoarea Sfântului Andrei, vrăji, strigoi și alte asemenea lucruri, nu au nimic în comun cu Ortodoxia și Tradiția Bisericii.

Sursa: http://sputnik.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com