PS Siluan a pus piatra de temelie pentru o nouă Biserică în mun. Orhei
15:50, luni, 1 august, 2022 | Cuvinte-cheie: episcop siluan salari
Duminică, 31 iulie 2022, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Orheiului a oficiat Slujba de sfințire a locului și punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică din sectorul Nistreana al municipiului Orhei. Biserica îi va avea drept ocrotitori pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Responsabil de construcția sfântului locaș este preotul Eugen Pleşca, paroh al Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Peresecina. La eveniment a fost prezent primarul m. Orhei, d-ul Pavel Verejanu și primarul sat. Peresecina d-na Valentina Buzu, și alți ctitori ai noii Biserici.
Din soborul slujitor au făcut parte Protopopul raionului Orhei, protoiereul Iulian Rață, secretarul Vicariatului, prot. Roman Leu, preoți ai vicariatului Orhei.
În una din rugăciunile de la Slujba punerii pietrei de temelie a Bisericii se spune: „Hristos, prin scumpul Său sânge, a întemeiat Biserica, prin Învierea Sa a ridicat-o, prin Înălţarea Sa, a binecuvântat-o şi prin Pogorârea Duhului Sfânt, a sfinţit-o şi a răspândit-o”. Astfel, adevărata temelie a fiecărei Biserici este însuși Hristos Cel răstignit şi înviat, despre care trebuie să dăm mărturie, fiecare dintre noi în parte, prin viaţa noastră, prin gândurile şi atitudinile noastre.
În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul Orheiului le-a mulțumit tuturor celor implicați în ridicarea Bisericii și a făcut referire la locul pe care îl ocupă un locaş de cult în viaţa creştinului.
„Bisericile s-au zidit nu doar atunci când exista un prisos de bunătăți, ci și în timpuri grele. Oamenii s-au consolidat pentru a zidi lăcașuri sfinte, altare de jertfă și recunoștință aduse Bunului Dumnezeu. Pildă vie în acest sens este Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare. Este un act de curaj să ne asumăm ridicarea bisericii în aceste vremuri de criză, însă dacă vom rămâne uniți, cu ajutorul lui Dumnezeu acestă lucrare va avea tot sprijinul necesar. Totodată, participarea credincioşilor la ridicarea unei Biserici nu este numai una financiară, ci și duhovnicească, prin rugăciune. Dacă vom pune la temelia Bisericii în primul rând rugăciunea, vor veni şi celelalte de care avem nevoie,” a menționat Preasfinția Sa.
Sursa: https://manastireacurchi.md/