PS Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit de Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la Catedrala Mitropolitană din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

PS Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit de Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

19:30, duminică, 7 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie:

„Înger înaintestătător, al cetelor drepților, tu ești Ioane Prorocule, că strălucind cu dumnezeiasca lumină, luminezi pe toți cei ce laudă dumnezeiască pomenirea ta… „

În Duminica a II-a după Rusalii, care a coincis în acest an cu Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.  Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.

Zămislirea și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este relatată de Sfântul Evanghelist Luca în primul capitol al Evangheliei sale. Zaharia, soțul Elisabetei, înaintat fiind în vârstă și neavând copii, a văzut un înger în Templu, pe când tămâia. Îngerul îi vestește că femeia lui a zămislit și îi va naște un fiu, al cărui nume va fi Ioan, care se tâlcuiește „Dumnezeu este îndurător”. La nedumerirea și neîncrederea lui Zaharia în cele descoperite, îngerul Gavriil îi spune că va rămâne mut până la punerea numelui fiului său. După cele nouă luni, familia și rudele au dorit să-i pună pruncului numele tatălui sau. Zaharia nu a fost de acord, de aceea, a cerut o tăbliță și a scris pe ea numele Ioan, moment în care el și-a recăpatat graiul.

„Sfântul Ioan Botezătorul a fost un propovăduitor neîntrecut al pocăinţei. Dacă cercetaţi, din adevărata sa perspectivă, predica lui Ioan, veţi găsi, în parte, toate elementele propovăduirii lui Hristos – deplinătatea se găseşte în Hristos – şi veţi vedea cât de bucuros era în predica sa şi câtă bucurie, renaştere, înviere si vioiciune le transmitea oamenilor. Nimeni nu rămânea posomorât auzindu-i predica, ci alergau să-l audă până şi desfrânatele, tâlharii, vameşii, fariseii şi saducheii, cu toţii alergau la el, ceva îi atrăgea ca un magnet. Ioan era un astfel de om, încât nimeni nu pleca fără să se fi cutremurat. Era mângâietor, foarte îngăduitor şi dulce. Deşi părea aspru şi neabătut, de fapt în cerinţele lui faţă de popor era foarte îngăduitor, ca şi cum le-ar fi spus: „Este foarte uşor să te mântuieşti!”; „Iată, faceţi asta şi vă veţi mântui!,”ne spune Emilianos Simonopetritul.

După citirea pericopei evanghelice PS Siluan a adresat un cuvânt de învățătură vorbind despre chemarea la apostolat a primilor Apostoli. Hristos ne cheamă şi pe noi, ca pe cei patru pescari: „Veniţi după Mine!” Ne cheamă și pe noi să fim următori ai Domnului nostru Iisus Hristos. Cu această încredere neîmpuţinată în Mântuitorul să răspundem şi noi la chemarea Lui, fără zăbavă şi părăsind obiceiurile păcătoase de până acum, ascultând îndemnul stăruitor al Bisericii, la sfintele slujbe: „Pe noi înşine şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm,” a menționat Ierarhul Orheiului. Totodată, PS a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul, nașterea căruia o sărbătorim în această zi.

Sfântul Prooroc arată către Hristos, îi trimite pe oameni la Hristos, se bucură pentru Hristos, vestind solemn: “Tatăl Îl iubește pe Fiul și pe toate acestea le-a dat în mâna Lui” (Ioan 3, 35). Fie ca și inima noastră sa marturiseasca aceasta! Sa-L preaslavim pe Hristos cu buzele noastre si cu viata noastra, pentru ca “sa fie El Cel dintai intru toate” (Coloseni 1, 18), si pentru ca noi sa ne micsoram, iar El sa creasca.

Sursa: https://manastireacurchi.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com