Rebelii sirieni încearcă să distrugă mănăstirea Saidnaya din Siria
9:19, miercuri, 29 ianuarie, 2014 | Cuvinte-cheie: conflictul sirian, copii, istorie, mănăstirea Saidnaya, musulmani, ortodox
În pofida discuțiilor pentru restabilirea păcii, care au avut loc la conferinţa Geneva 2, în Siria, rebelii sirieni nu dau impresia că ar dori să înceteze focul. Deşi pretind că luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, obiectivele lor sunt biserici si mănăstiri ortodoxe, care sunt un refugiu pentru femei și copii.
Cu o istorie ce se întinde până în secolul al VI-lea, este pentru prima dată când Mănăstirea Sfinţii Arhangheli-Saidnaya se găseşte de atâta timp sub asediu. De doi ani de zile rebelii încearcă să preia mănăstirea situată pe vârful dealului. Drumul către mănăstire se află şi el sub asediu.
„Rebelii au început atacul în zori. Au aruncat în aer în primul rând porțile și au tras cu mortiere în curtea mănăstirii. Dacă nu ar fi fost zidurile de piatră, ar fi fost mulți morți”, a declarat starețul Mănăstirii Heruvimilor, părintele Nectarie, apropiat de Mănăstirea Saidnaya.
Luptătorii care apără mănăstirea au reuşit să-i oprească pe rebeli în faţa zidurilor mănăstirii. Bătălia a durat șase ore. După ce au părăsit cadavrele, atacatorii s-au retras. Ei au cucerit acum un mic oraș aflat la trei mile distanță.
„La un moment dat, se părea că nu vom mai putea apăra mănăstirea. Au fost 300 de rebeli și au atacat din mai multe părți. O garnizoană care a venit din oraș ne-a salvat”, a declarat Samir, un luptător din grupul de auto-apărare.
Oraș Saidnaya este situat la poalele dealului pe care se afla mănăstirea. Cea mai mare parte a populației este creștină. Samir este un musulman, dar apără mănăstirea ortodoxă. Dacă nu ar fi existat detașamentul lui de luptători, în care există și creștini și musulmani, s-ar fi repetat și aici soarta orașului Maaoula. În acest oraș, până în prezent, au fost deteriorate toate bisericile creștine.
„Mănăstirea creștină este o țintă pentru rebeli. De câte ori nu au tras în statuia lui Iisus Hristos, cu tot felul de proiectile, cu unicul scop de a o distruge! Făcând acest lucru, ei spun ca se luptă cu guvernul Assad”, a declarat revoltat părintele Nectarie.
În mod similar, biserici si mănăstiri din Saidnaya se află sub tirul armelor. Ele sunt păzite, dar nu pot fi protejate de proiectile. Exploziile acestora au afectat, de asemenea, și mănăstirea Maicii Domnului.
„Nu înțeleg de ce, în timpul negocierile din Elveția, rebelii nu au oprit focul. De ce îi împiedică pe credincioși să vină la mănăstirea noastră? Și de ce, după ce a existat timp de aproape 1.500 de ani, mănăstirea este acum amenințată?”, se întreabă o călugăriță din mănăstire, Parascheva.
Pentru măicuţele de aici nici nu se pune problema să părăsească mănăstirea, locul în care, conform tradiţiei, se păstrează una dintre cele patru icoane pictate de Apostolul Luca. Dar orfanele care erau adăpostite de zidurile mănăstirii au fost trimise către un loc mai sigur.
sursa drumeuropean.ro